›› Анкета

Кога РБ (Лайпциг) ще допусне първа загуба в Бундеслигата?

›› Булевард

“Снежната” баня на Мусерский (ВИДЕО)

Един от най-добрите централни блокировачи в света Дмитрий Мусерский показа, че може да се забавлява и докато не е на волейболното игрище.218-сантиметровият руснак публикува видео в страницата си в Instagram, на което се ...

Виж още

Европейски футбол

Челси и 226-те (да!) играчи на Парма дават повод за промяна

11 септември 2013 | 16:41
Челси и 226-те (да!) играчи на Парма дават повод за промяна

За хората с достъп до интернет и свободно време ще предложа интересно упражнение. Влезте в Уикипедия и напишете името на ФК Парма. Кликнете на “Играчи”. Сега би трябвало да гледате на поднадпис “Първи отбор”. Там има 30 имена.

Сега натиснете “page down”. Натиснете “page down”. Натиснете “page down”. Натиснете “page down”. Натиснете “page down”.

Това би трябвало да оправи работата. За онези без уебдостъп пояснявам. Под списъка с 30 играчи на първия отбор има друга секция “Под наем”. Тя съдържа 109 имена. Следват играчи на Парма в Губио, подхранван клуб от Серия С1. И нови 16 имена. После иде ред на Горица – втори подхранван клуб, част от словенската Първа Лига, и още 22 имена.

Следващата част е загадъчното “Играчи с договори” (предполагаме, че са без клуб) и списък с петима злощастници. Накрая стоят играчите на Парма “Съсобственост с други клубове”, в която се появяват още 44 имена.

Парма изкара нещо, което може да бъде определено като “заето старо лято”. Италианският вестник “Ла Република” изчисли, че повече от 300 транзакции са се състояли на минималната цена от около 7 млн. евро. Парма няма пари, но има план. Там прибират играчи и ги пускат другаде да се развиват – подхранвани клубове, търговски партньори. Ако нещата сработят, си прибират печалбата; ако ли не, нищо не е изгубено. Това е върховната промяна от трансферен пазар към стаден пазар.

В клуба смятат, че ако само 30% от стадото прогресира, проектът е триумфален. Ами 70-те процента отписани? Е, и без това какви бяха те? Имена, цифри. Списък в уебсайт. Антонио Сантуро, Тициано Скарфаня, Роберт Стило... Взаимозаменяеми, безлични. Лука Фиордани, Алесандро Ферети, Вито Перголици... Едно от тези имена е измислено. Кой го знае, кой може да го посочи? Човек може да посочи и крави на терена като играчи от Парма.

Този подход може и да е здравословен за финансовия баланс на клуба, ала дали е здравословен за футболистите или футбола? Бърз поглед към много от имената разкрива изумителна траектория от заеми, съсобствености, размени, договорки. Как може да бъде добро за клубовете да стават така взаимнозависими? Предполага се, че те трябва да са съперници, дори врагове, а не партньори. Вместо това Парма се замесва в мрежа от услуги и съюзи.

Тази година, след като подобен проект на Удинезе въвлече Уотфорд, Футболната лига и Премиър Лийг въведоха правила за ограничение на възможния брой преотстъпени играчи от всеки клуб извън Англия. И все пак поне Уотфорд и Удинезе няма как да се срещнат в официално състезание, докато досегът на Парма засяга клубове в същата страна, често даже в същия ешалон.

Междувременно УЕФА не прави нищо да се противопостави на все по-мъглявия свят на собствеността върху правата на футболистите. Наскоро Мишел Платини говори за нуждата от обръщане на внимание върху собствеността у трета страна – почти осем години след скандала с Карлос Тевес. ФИФА остава незасегната дори и сега.

Що се отнася до играчите, масовата продукция на кое и да е ниво не помага. Големият футбол е съсредоточен върху елита, не върху масите. Това важи особено за ниво младежи. Години наред Арсенал спори, че политиката на Премиър Лийг за наличие на отбор във всяка възрастова група е контрапродуктивна.

Клубовете трябва да движат тим до 15 години от, да речем, 16 или 20 момчета, въпреки че ясно съзнават, че само половината от тях имат шанс за професионална кариера. Останалите са пълнеж и са там само за да може да съществува отборът при контузии, изпити или училищна екскурзия.

Когато дойде моментът да се предложат професионални договори, останалите биват отлъчени, въпреки че никога не са пропуснали тренировка или мач, а са пренебрегнали другото в живота си заради футбола. Тези момчета не са допуснали никаква друга грешка, освен тази да не са достатъчно добри; а техният клуб вероятно е знаел, че това ще се случи, още преди сума ти години.

Арсенал защитава позицията, че са нужни по-малко лиги и състезания, както и че е нужно размиване на възрастовите граници, така щото ако даден клуб има седем добри 14-годишни и осем добри 15-годишни, да може да ги събере заедно и да уговаря мачове срещу други клубове с подобна политика при собствени условия. Сиреч, ако има само по девет момчета, да се играе девет срещу девет.

Акцентът така ще пада върху качеството, не количеството, върху работата с най-добрите от най-добрите, а не със запълващи квотата. Мнозина треньори на детско-юношеско ниво в Англия смятат, че местните футболисти губят своя път между 11- и 16-годишна възраст, когато най-одарените не получават нужното внимание и наставление за интензивна работа.

Каква е вредата, ще запитат застъпниците на статуквото, като пускаш само една шепа момчета на година да следват различна мечта? Все пак късно развиващият се играч може да обърка очакванията и да избие сред каймака. Да, но това може да се случи и иначе. Скаутите все още обикалят кварталите в търсене на онез, що са се изплъзнали от мрежите им.

За всяко разкрасено грозно патенце обаче ще имате 100 момчета, чието учение е оставено на заден план на основата на фалшиви обещания. Момчета, които се провалят на изпити, защото тренират и пътуват два пъти седмично без реална перспектива за бъдещето. Момчета, които биха били по-добре, ако си пишеха домашните и играеха футбол с другарчетата си в училищния отбор.

“Който купува най-много, харчи най-малко”, твърдят от Парма. Това отношение може да е фатално, ако се разпространи към детско-юношеския футбол. Постепенно европейските лиги започват да осъзнават, че огромното текучество на играчи, способствано от системата за преотстъпване, трябва да бъде адресирано като проблем.

Неизменно настъпва критичната точка, както миналия сезон в Уотфорд, когато достатъчността се превърна в прекаленост. Уотфорд имаше осем футболисти от Удинезе и лигата спря подобни бъдещи намерения. Сега, на следващата среща на холандската Еередивиси, техническият директор на НЕК Неймехен – Карлос Аалберс, ще повдигне въпроса за шестимата преотстъпени от Челси във Витес, като миналата година бяха трима. Аалберс се страхува от прогресия до 9-10, докато клубът от Арнхем оперира почти като захранван от “сините” клуб, ставайки изкуствено силен и пренебрегвайки нуждата да подхранва собствени таланти, какъвто навремето бе Рой Макаай.

Томаш Калас, чешки защитник, се завърна наскоро на “Стамфорд Бридж” от Витес и е несъмнено по-добър заради опита, така че знаем какво се крие зад политиката на Челси. Техническият директор на лондончани Майкъл Еменало обяснява: “В холандската лига се играе по желан от нас начин, а и когато Витес иска играч под наем, всъщност го пуска в игра.”

И все пак това не взема под внимание какъв ефект от политиката на Челси може да има върху холандския футбол. Миналия сезон, с трима “сини”, Витес стана 4-ти и се класира за Лига Европа. При наличието единствено на Патрик ван Аанхолт от шестимата преотстъпени в момента, в реванша от 3-тия квалификационен кръг на ЛЕ тимът бе елиминиран от румънския Петролул – тим толкова “впечатляващ”, че падна с 5:1 от Суонзи в следващия си мач от евротурнирите.

Витес се докопа до ЛЕ със само точка пред Утрехт и две пред Твенте. Несъмнено кадрите на Челси ще да са направили разликата. И все пак какво добро прави това на холандския футбол, ако клубът без наетите легионери бива изхвърлен от евротурнирите? Това вреди на точките за коефициенти на страната и следователно на бъдещите й позиции за поставени отбори.

Този сезон Витес е 8-ми след 5 кръга, но с еднакъв брой точки с 3-тия Твенте. Аякс е 4-ти. Влиянието на Челси няма да убеди Аякс, че славната му академия е безсмислено начинание, ала може да обърка други. Щом Витес може да бъде направляван като предучилищна група на Премиър Лийг, защо не и ние? Ами ако Витес спечели титлата? Може да се случи – все пак Уотфорд бе много близо до промоция от Чемпиъншип, докато не бе спряно входящото текучество от наети. В кой момент връзката с богат благодетел изпреварва като правилен път към прогреса търсенето на млади таланти в твоя район?

После иде ред и на въпроса с третата страна в собствеността. Ако Челси настоява дадените под наем играчи да играят редовно, за да гарантира бъдещи договорки (а това със сигурност бе загатнато в думите на Еменало), какво е това, ако не намеса на трета страна? Това е все по-сериозен въпрос в Европа и в системата за преотстъпване, и в други договорки, отдавна поставени извън закона в Премиър Лийг.

Знае се, че само седем от играчите в първия тим на Порто са притежание изцяло на клуба. Останалите са контролирани от бизнес групи, агенти и трети страни. Когато Радамел Фалкао отиде в Атлетико Мадрид по настояване на собствениците на част от състезателните му права, клубните сметки показаха, че поне 45% от тях са под контрол на външни интереси. Според същите документи Порто притежавал само 45% от Хълк.

Тези теми – наеми, академии, детско-юношески футбол, голям бизнес – може и да изглеждат твърде далечни една от друга, но са взаимосвързани. От състава от 226 играчи на Парма, през претрупаните количествено академии в Премиър Лийг, анклава на Челси в Холандия, та чак до безвластните стоки в Порто – футболът трябва да погледне сериозно към наболелите въпроси. Нещата стигнаха твърде далеч. Купуваш повече, плащаш по-малко. Как иначе би могло да приключи всичко това, освен със срив?

Мартин Самюъл, “Дейли Мейл”


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 12292

Добави коментар ›› Коментари (9)

/m
(Гост)
9
отговор
12 септември 2013 | 12:54

Арсенал кво се оплакват като те са Пармата на Премиерлийг. Имат 50 регистрирани играчи (най-много от всички отбори), а освободиха 17. Рейтинг: 0 0

DO SPORTAL
(Гост)
8
отговор
11 септември 2013 | 22:44

СПОРТАЛ,СПОДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА ИНТЕРЕСНИ ТЕМИ ОТ АНГЛИЙСКИТЕ ТАБЛОИДИ.ДОСТА СА ЧЕТЕНИ Рейтинг: 0 0

Сун Дзъ
(Гост)
7
отговор
11 септември 2013 | 19:34

Пропуснахте и другия сателит на Челси - Ливърпуул ! Що играчи изсипахме там ;дд, а да не говорим за треньори ;дд. Фабио Борини, Даниел Стъридж, Виктор Моузес, Глен Джонсън и треньора им Брендън Роджърс също навремето работеше в Челси, а преди това Стийв Кларк беше асистент на Моуриньо, а след това отиде в Ливърпуул. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

kriso
(Гост)
6
отговор
11 септември 2013 | 18:49

i tova vsichko nakraq moje da se poluchi nqkakva kriza podobna na ikonomicheskata v momenta no blater otdavna si zatvarq ochite za mnogo neshta stiga da mu davat pari pod masata Рейтинг: 0 0

Alekx
фен на: ЦСКА
5
отговор
11 септември 2013 | 17:35

Много добра статия! Надявам се по-често да превеждате писания на Мартин Самюъл. За мен той и Джонатан Уилсън са най-добрите английски спортни журналисти. Така,че се надявам да им превеждате техни статии,а не на онзи клоун Сид Лоу. Рейтинг: 0 0

1
(Гост)
4
отговор
11 септември 2013 | 17:21

"Човек може да посочи и крави на терена като играчи от Парма." - Ааааа НЕ, това си е запазена марка на един роден "гранд" Рейтинг: 0 0

123
(Гост)
3
отговор
11 септември 2013 | 22:46

Хубава статия браво на Мартин Самюъл от “Дейли Мейл” и на спортал, че ни я предоставихте на български. Рейтинг: 0 0

до 2
(Гост)
2
отговор
11 септември 2013 | 16:51

явно не си чел достатъчно, а? Рейтинг: 0 0

,,,
(Гост)
1
отговор
11 септември 2013 | 16:48

ебаси статията-то колкото една книга Рейтинг: 0 0

asd
(Гост)
11 септември 2013 | 16:50

траи бе пумия тъпа. Рейтинг: 0 0

hahaha
(Гост)
12 септември 2013 | 11:19

"ебаси статията-то колкото една книга" ХАХАХАХАХАХХАХА Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Теди Салпаров и Зенит започнаха с разгром защитата на титлата си в ШЛ
07 декември 2016 | 20:25
Добруджа загуби първия си мач срещу Хурикаани за Купата на CEV
07 декември 2016 | 20:00
Меси и останалите от Аржентина били на 18 минути от трагедия
Инфантино иска 48 финалисти на Мондиал 2026
07 декември 2016 | 19:58
Левски отнесе Йединство на старта за Купата на CEV (ГАЛЕРИЯ)
07 декември 2016 | 19:51
Лападула вкарва най-много в края на мачовете
07 декември 2016 | 19:47
Когато Хендри и Дейвис те наричат "един от най-добрите", значи е така
07 декември 2016 | 19:20
Колко силен е Антъни Джошуа? Вижте последната му тренировка (видео)
Scania тества безжично зареждащи се автобуси в Швеция
07 декември 2016 | 19:18
Ред Бул: Нашите пилоти си остават наши
07 декември 2016 | 19:16

›› Булевард

Никол блести със 110 000 кристали "Сваровски", Гришо не я изпуска (галерия)
06 декември 2016
След дълга пауза Григор Димитров и приятелката му Никол Шерцингер отново се появиха заедно в публичното пространство. ...
Порно актьор заби Славея Сиракова 07 декември 2016 | 12:53
“Снежната” баня на Мусерский (ВИДЕО) 07 декември 2016 | 17:57
Смях в залата: Русев съдра панталона по време на мач от НХЛ (снимка) 07 декември 2016 | 14:24

›› Волейбол

Левски отнесе Йединство на старта за Купата на CEV (ГАЛЕРИЯ)
07 декември 2016
Волейболният отбор на Левски тръгна с разгромна победа във втория по сила европейски клубен турнир за Купата на CEV. ...
Добруджа загуби първия си мач срещу Хурикаани за Купата на CEV 07 декември 2016 | 20:00
Теди Салпаров и Зенит започнаха с разгром защитата на титлата си в ШЛ 07 декември 2016 | 20:25
Бернарди се завърна с победа в Турция срещу Халкбанк на Плачи 07 декември 2016 | 18:37

›› Баскетбол

Разтърсваща изповед на Дечо Коешинов за битката с рака
07 декември 2016
Не знам как в България не са видели, че имам метастаза на крака, чуди се бившият баскетболен национал Бившият  ...
Веселинов прави всичко, Люцерн с пета победа 05 декември 2016 | 16:37
България във втора урна в предквалификациите за Световното 06 декември 2016 | 21:22
Костов даде урок на участник в ШЛ 05 декември 2016 | 16:43
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Само Сампаоли може да задържи тъгуващия Меси в ... 07 декември 2016
Колкото и да упорства да отрича Луис Енрике, играта на Барселона не само се отдалечава все повече от оригиналната идея на Йохан Крайф и доведена до съвършенство от Джосеп Гуардиола, а и поръбването
Интервюто с Хумелс: Просто исках да се върна в ... 06 декември 2016
В един момент от нашата среща с Матс Хумелс започваме темата за английския футбол и постоянното гледане под лупа на всяка крачка на футболистите там, когато централният защитник на Байерн (Мюнхен) се усмихва и прави ...

Кой е най-красивият на Мондиал 2014?

Определете кой е най-красивият футболист на Мондиал 2014

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал