›› Булевард

Голият знаменосец на Тонга иска да участва и на зимна олимпиада

Голият знаменосец на Тонга от церемонията по откриването на олимпийските игри в Рио де Жанейро мечтае да участва и на зимния форум под петте преплетени кръга в Пьончан, Южна Корея, през 2018 година.Състезателят по ...

Виж още

Зимни спортове

Валентин Симов: Екоекстремисти опитват да приватизират зелената идея

04 април 2013 | 16:43
Валентин Симов: Екоекстремисти опитват да приватизират зелената идея

"Пиша тези редове с ясното желание да се разграничим от манипулативния опит на група екоекстремисти за приватизация на зеленото пространство и да заявя, че зелената идея няма и не желае да има нищо общо със зеленото лицемерие", твърди бившият депутат Валентин Симов, председател на участващата в предстоящите избори „Партия на Зелените”, кандидат за кмет на София от коалиция "Зелените" и водач на листата за общински съветници.

Кой се опитва да лови риба в мътна вода?

Очаквано, чрез Валери Мечев, зелената мафия е на път да подари на Тома Белев и изработването на новия план за парк „Пирин”

Както винаги в бурни времена на вълната на народните протести и искрено недоволство, над вълните започват да се показват познати физиономии. Това са представители на добре организирани групи, които под прикритието на граждански, неправителствени сдружения осъществяват топлата връзка между държавните политики в различни сфери и представлявания от тях частен интерес. Затова именно днес е особено важно да се знае: Кой кой е и за какво се бори!

Една такава група за „топли връзки” между политиката и частния интерес е структурирана в зеленото обществено икономическо пространство, наричана често и „зелен октопод”. Нейният генезис е в далечната вече 1998 г., когато се създават неправителствените организации „Зелени Балкани” и „Българско дружество за защита на птиците”. Постепенно групата по интереси се разширява с екологичните сдружения „За земята” и „За да остане природа в България”.

С времето освен икономически интереси се появяват и политически апетити. Затова през 2007 г. се създава и политическа партия „Зелените” с основни инициатори: Андрей Ковачев, Петко Ковачев и Евгени Дайнов.

В днешни дни начело на това „природозащитно” образувание са редица взаимосвързани лица, а именно: Тома Белев - виден „еколог", председател на неправителственото екологично сдружение „Зелени Балкани", а в последствие и председател и на „Асоциация на парковете в България" (това става след назначаването му от правителството на СДС с ходатайството на русенската депутатка Свободка Стефанова за директор на Природен парк „Витоша"). Белев е член на политическа партия „Зелените" и неин кандидат за евродепутат и активист на коалиция „За да остане природа в България"; Весела Кавръкова - съпруга на Тома Белев, представител на WWF (Световен фонд за дивата природа) за България; Симеон Марин - син на вицепрезидента Ангел Марин; Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята" и бивш (а по фирмено дело на СГС все още действащ) съпредседател на партия „Зелените"; Катерина Раковска - съпруга на Андрей Ковачев, също от WWF; Петко Ковачев, член на коалиция „За да остане природа в България" и на партия „Зелените"; и Петко Цветков – фондация „Биоразнообразие”. Тази всячески взаимосвързана компания упорито се опитва да се представя за единственото и най-значимо лице на екологичната общност в България.

Днес основната цел на групата на крайните зелени в голяма степен постигната: установен е монопол върху усвояването на пари по по-голяма част от екологичните проекти и програми от Брюксел и София. Същевременно тази част от зеления спектър е получил от българските правителства с нищо незаслуженото право да бъде върховен арбитър какво е и какво не е екологично в страната ни.
Чрез създадените или прикоткани от тях други малобройни неправителствени екологични сдружения и фондации, те покриват територията на цялата страна. От друга страна – чрез участието на своите активисти в ключови органи (Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ, Екатерина Раковска в Комитета по наблюдение на Оперативна програма околна среда и на Тома Белев в „Асоциация на парковете в България") те пряко оказват натиск върху правителството и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични. 

Големият удар на този другарско-семеен кръг е „Натура 2000" (Европейската екологична мрежа създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа). Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата. Впоследствие те са приети от съответните правителства и официализирани в защитени зони по "Натура 2000". За Австрия те са около 9% от територията на страната, за Германия – 8%, за Франция – 9%, за Полша – 14%, и т.н. Какво правят у нас крайните зелени?

В България, против всякакви правила и европейски директиви, този проект е възложен на неправителственото екосдружение „Зелени Балкани" с председател Тома Белев под прякото ръководство на Симеон Ангелов Марин, който междувременно разполага и с личен кабинет в сградата на МОСВ. Само за изготвянето на зоните „Натура 2000“ в България „Зелени Балкани“ успяват да „усвоят” около 9 милиона лева. Това става като МОСВ осигурява 3 млн. евро финансиране от датското, холандското и великобританското правителство, а от ПУДООС са заделени още 3 млн. лева. Не са поканени да участват нито БАН, нито Софийският университет или други специализирани институции или държавни органи. Изключение правят определени личности от Лесотехническия университет, гравитиращи около Белев и компания.

Обхватът на зони „Натура” в България е най-голям в Европа и достига 35% от територията на страната. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно за мониторинг върху зоните на „Натура 2000" се предоставят 8 милиона лева. Тези пари отново се получават от „Зелени Балкани". Гениалният със своята елементарност кръг се затваря!

Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари, не е проверена тяхната целесъобразност. Не стига това! Фактът, че пред три парламентарни комисии хората на Белев и Ковачев не можаха да докажат как са картирани зоните по „Натура 2000”, не им попречи да поискат от Оперативна програма по околна среда още няколко милиона.

Планината Витоша е съществена част от проекта за усвояване на средства, като тук Белев е вече в качеството на директор на Природен парк „Витоша". От 2010 г. се „усвояват” 2 милиона лв., получени от МОСВ за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности. Същевременно, тези огромни суми никак не кореспондират с днешното трагично състояние на природния парк „Витоша”.
Групата на крайните зелени използва целия си арсенал от неправителствени организации, които ръководи, за да притиска и заплашва правителството. Целта на нейното участие в днешните протести е да ги използва за подкрепа и гръб в търговията със служебното и следващото правителство, за оставане в бизнеса по източване на държавата и Европейските фондове в екологията. Те искат да продължат да управляват „НАТУРА 2000” чрез своя неправителствен „екологичен” сектор.

Искаме да напомним на тези, а и на други подобни „природозащитници”, че природата не е създадена само да я съзерцаваме и да се възхищаваме на нейните красоти. Тя е имала и ще има една много важна първостепенна функция – да изхранва нейното висше творение – човека и да бъде ползвана за отдих и спорт. Затова всякакъв екстремизъм в тази сфера най-често е свързан със задкулисни, нездрави лични и корпоративни интереси. Това ни кара да подчертаем необходимостта от привличане на свестни, разумно мислещи хора в бъдещите обществени съвети към премиера и екологичния министър, които да търсят и намират оптимален баланс между опазването на природата и гарантиране поминъка на хората.

Изводите за същинската природа на зелената мафия се потвърждават и от алчното домогване на консорциум между „Зелени Балкани“, представляван от Тома Белев, и фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков до спечелване на търга за актуализация на плана за управление на парк Пирин на стойност 1 650 000 лева, както и, че предстои усвояване на 19 000 000 лева за дейности в Национален парк „Пирин“ в рамките на този план. Това, а не опазване на природата е основната причина, поради която коалиция „За да остане природата в България“ организира поредица от протести, пресконференции, митинги, шествия и бдения. Предстои обявяване и на търгове за актуализацията на плановете за управление на Национален парк „Рила“ и природен парк „Витоша“. Това е достатъчно основание да очакваме нови протести на зелените, породени от финансовите параметри на поръчките.

Доказва се, че Тома Белев и Сие се занимават с екология единствено, за да се обогатяват чрез източване на екологични фондове и проекти, както и с екологичен рекет, чрез изкуствено и предварително създадените от тях ограничения в тяхната „НАТУРА 2000”.

Публиката е добре запозната с механизма, по който протече конкурсът за новия план на парк „Пирин”. Освен алчната сръчност, която е придобила през годините, този път зелената мафия – чрез шефа на парка Валери Мечев - демонстрира тотално пренебрежение към законността, манипулира експерти и фалшифицира документи. Само и само финалният победител да е Тома Белев и придворните му. Е, познайте единствено чий проект е класиран в края на първия етап на конкурса за новия план на „Пирин”. Логично: този на Тома Белев! Всички останали, утвърдени фирми с дългогодишен опит и експертен потенциал, са отсвирени от зелената свирка. Защото покриват критериите, но няма да изпълнят поръчката. Само Белев и производните му могат да гарантират на своите щедри работодатели манипулации на конкурси, спиране на всякакви инвестиции и платени драматични роли по кръглите маси. Само те никога няма да пречат на скъпата и опасна „зелена” енергия, няма да протестират пред „Каfлин” или в Меричлери, където раковите заболявания са повече от шарката. Хора като Иво Прокопиев могат да са спокойни. Дадената от зелената мафия дума тежи, затова е тежка и кесията им. В зелените среди работата отдавна не ухае на гора, а мирише на прокурор. И близкото бъдеще ще го докаже.

Валентин Симов

* Изразеното мнение на автора е лично и не изразява официалната позиция на информационна агенция Sportal.bg.

SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 445

Добави коментар ›› Коментари (1)

Skior
(Гост)
1
отговор
29 януари 2015 | 13:50

този ни смята за идиоти. ясно е кой го финансира този псевдо еколог симов-цеко полковника от дс. Рейтинг: 1 0

›› новини

›› новини

Цонев и Вутов помогнаха на Лече да се върне на върха (видео)
06 декември 2016 | 21:50
България във втора урна в предквалификациите за Световното
06 декември 2016 | 21:22
Дионтей Уайлдър иска да измести Кобрата за бой с Антъни Джошуа
Крушарски развя българския флаг в Аржентина и обяви: Едо е друго ниво!
06 декември 2016 | 21:08
Слуцкий и ЦСКА си казват "сбогом" утре вечер
06 декември 2016 | 20:38
Вийя бе обявен за най-полезен играч в САЩ
06 декември 2016 | 20:32
Ветераните на Левски и Витоша (Бистрица) сътвориха шоу на "Герена" (видео)
06 декември 2016 | 20:05
В Барса не обърнали внимание на Модрич преди 8 г.
Берое с важен успех в Балканската лига
06 декември 2016 | 19:57
Не всички са отписали Кирьос
06 декември 2016 | 19:55

›› Булевард

Никол блести със 110 000 кристали "Сваровски", Гришо не я изпуска (галерия)
06 декември 2016
След дълга пауза Григор Димитров и приятелката му Никол Шерцингер отново се появиха заедно в публичното пространство. ...
Голият знаменосец на Тонга иска да участва и на зимна олимпиада 06 декември 2016 | 16:59
Татуировките на Дейвид Бекъм оживяват (видео) 06 декември 2016 | 11:52
Въпрос на деня! Къде е истинската кобра? 06 декември 2016 | 10:31

›› Волейбол

В Полша: Радостин Стойчев – предател или герой?
06 декември 2016
Йоанна ВИРОЩЕК, Sportowefakty.wp.plКъм момента единственото национално приключение за Радостин Стойчев завърши със ...
Черно море завежда иск срещу шофьор 06 декември 2016 | 17:37
Русе и Пловдив в спор за СП по волейбол през 2018 година 06 декември 2016 | 17:54
Петима българи стартират в групите на Шампионската лига 06 декември 2016 | 18:07

›› Баскетбол

Берое с важен успех в Балканската лига
06 декември 2016
Берое записа изключително важен успех в Балканската лига. В шестата си среща от група "А" на турнира "зелено-белите" се ...
Веселинов прави всичко, Люцерн с пета победа 05 декември 2016 | 16:37
България във втора урна в предквалификациите за Световното 06 декември 2016 | 21:22
Костов даде урок на участник в ШЛ 05 декември 2016 | 16:43
							
						

НХЛ

Сянката на войната. Как Сараево съживи ... 16 ноември 2016
След десетина дни в германския град Винтерберг ще стартира новият сезон от Световната купа по шейнички. Тази година календарът, в който почти никога не се допускат промени, ще включва още едно трасе - в Пьончанг. Целта ...
Станимир Беломъжев: Трябва да се намери балансът ... 05 декември 2016
Един от хората с най-големи успехи на световния подиум, що се отнася до зимни спортове. Малко преди началото на новия активен сезон се срещнахме със Станимир, за да разберем повече как се готви шампионът за следващите ...

Кой играч по снукър е по-силен?

Изберете по-добрия от двамата състезатели.

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал