›› Анкета

Кой трябва да бъде старши треньор на ЦСКА-София?

›› Булевард

Фенка на Челси внесе смут на "Гудисън Парк"

Красива фенка на Челси внесе смут по време на мача между Евертън и Манчестър Юнайтед (1:1) на "Гудисън Парк". Американката Емили Рогавски се появи на трибуните с яке в цветовете на лондончани, макар "сините" да не ...

Виж още

БГ Футбол

Борислав Михайлов: От държавата зависи дали да искаме мач от Евро 2020

28 януари 2013 | 15:46
Борислав Михайлов: От държавата зависи дали да искаме мач от Евро 2020
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов се завърна в събота от заседанието на изпълкома на УЕФА в Швейцария. Там висшето ръководство на европейската централа, на което е член бившият капитан и вратар на националния ни отбор, реши официално Евро 2020 да се организира не в една или две държави, а в различни градове на целия континент. Което отваря шанс на България да кандидатства за домакин. 

- С какви задачи се захващате след изпълкома на УЕФА, г-н Михайлов?
- Най-важното нещо в момента е да разговарям в близките дни с министър председателя Бойко Борисов за намеренията на държавата и дали тя иска да участва в построяването на стадион, който отговаря на минималните критерии за мач от Евро 2020. От този разговор зависят много неща и ще решим какво да предприемем по-нататък.


- Имате надежда да спечелим домакинство на мач със стадион за 30 хиляди зрители?
- По принцип всички мачове трябва да се играят на стадиони за 50 хиляди души или повече. УЕФА ще направи само две изключения и ще даде мачове на два града със стадиони с не толкова голям капацитет. Но не по-малко от 30 хиляди зрители. Това се прави, за да могат да кандидатстват и по-малки държави като България. Така те ще получат шанс да организират мач от груповата фаза. А това води след себе си крупни инвестиции. Знаете, че футболът на такова ниво е като икономически локомотив и тегли много отрасли напред. Полша и Украйна са най-пресният пример. Покрай такова състезание се строят летища, магистрали, хотели, болници, стадиони, откриват се работни места, идват туристи, големи компании... И освен всичко е една огромна реклама за страната.

- С какво трябва да бъде подплатена евентуална кандидатура на България?
- На първо място са стадионът и инфраструктурата. Или проект за такъв. Затова ще имам тази среща с премиера, за да видим дали държавата иска да направи такъв стадион, с който да кандидатстваме. Ако ни одобрят, може да ни дадат един, може два мача... Но това е въпрос на по-далечно бъдеще.

- София ли трябва да бъде градът?
- Идеята на УЕФА е първенството да бъде в 12 града, а може и да са повече, но с удобни самолетни връзки. Тоест да се стига от единия град до другия със самолет за около два часа. София отговаря на това изискване и има въздушни връзки с повечето европейски столици. Така че нашият вариант е София. 


- Реални ли са шансовете УЕФА да ни даде мач?
- Не мога да гадая какво ще се случи, но към момента всеки има своите шансове. Борили сме се да стигнем дотук. Има много въпроси за изясняване и хубавото е, че на следващия изпълком на УЕФА в София още в края на март ще разберете всички конкретните условия за кандидатстване.


- Те ще бъдат определени тук?
- Да, това е една от задачите на изпълкома. УЕФА ще обяви в София на какви изисквания трябва да отговарят страните, които имат желание да се кандидатират. Домакинството е разделено на пакети - единият е да се кандидатства за мачове от груповата фаза, осминафинал и четвъртфинал. А другият - за двата полуфинала и финалът, които ще бъдат на един стадион. Това ще е някое много солидно и голямо съоръжение в град, който ще се справи с три толкова големи мача за няколко дни.


- Очаквате ли държавата да ви подкрепи?
- Очаквам и се надявам да стане така. Моето желание е ясно. Вярвам, че и премиерът, който е спортен човек и прави много за спорта и футбола в частност, ще ни подкрепи. За да подготвим кандидатура ще са нужни гаранции от държавата, местната власт, полицията... Изискванията ще бъдат много и ще ги разберете съвсем скоро. 


- УЕФА кога ще избере домакините?
- През септември се отваря процедурата за кандидатстване. Последните уточнения вероятно ще направим в Лондон през май, когато УЕФА има изпълком и конгрес заедно с финала на Шампионската лига. Неслучайно този финал пак е на “Уембли” - английската асоциация ще отпразнува 150-ата си годишнина и държавата, в която се е родил футболът, заслужава този подарък. Окончателният избор на градовете домакини ще стане през септември 2014 г.


- Това, че в момента не разполагаме със стадион, не пречи ли на евентуална кандидатура?
- Ни най-малко. Има и други страни, които подготвят кандидатури, без да разполагат със стадиони. Важното е до 2016 година да се започне строителство на нов или реконструкция на действащ. И трябва да има гаранции, че това ще се случи в необходимия срок. Така че време има предостатъчно. Но ако се подготвя кандидатура, трябва да е ясно, че тя ще може да се реализира.


- Какво е по-добре да се направи - да се реконструира “Васил Левски”, или да се строи нов стадион?
- Това зависи до голяма степен от желанието на основния инвеститор, в случая - държавата. Аз вярвам, че България и футболът заслужават един хубав стадион. Колко да е голям, къде да се намира и как да се изгради, може да прецени държавата. Проблемът с “Васил Левски” са паркоместата, защото УЕФА ще изисква голям брой. А представете си, ако дойдат 40 хиляди души...


- Говорили ли сте с другите членове на изпълкома на УЕФА дали биха подкрепили България?
- И да говорим, всичките 15 души в изпълкома сме представители на държави, които искат и ще участват в кандидатстването. Ще бъде много интересно гласуване. Ако София е кандидат, аз няма да имам право да гласувам, защото ще има конфликт на интереси. А за да се спечели домакинство, са нужни 50 процента плюс един глас. Тоест, ако съберем 8 гласа, печелим.


- Тайно или явно е гласуването?
- Тайно.


- Какво друго ще решава изпълкомът на УЕФА в София?
- Дневният ред още не е излязъл, но виждате колко активно се работи в УЕФА. В момента това е най-подредената и най-авторитетна спортна организация в Европа. Разполага и с най-голям финансов ресурс, който връща и към федерациите и клубовете. И това е много важно перо за тях. Очаквам, че в София ще обсъждаме и какво ще гласува УЕФА на предстоящия конгрес на ФИФА в Мавриций...


- Има ли развитие с обжалването на наказанието, което ФИФА ни наложи за расизма?
- Не, няма. Сега се видях с президента на унгарската федерация Шандор Чани, който е шеф на банковата група OTP, респективно и на ДСК. Знаете, че Унгария също е наказана с лишаване от домакинство за един мач и заедно обжалваме. Надяваме се ФИФА да вземе под внимание нашите доводи. България не е расистка държава и заради 20-30 души не трябва да страдат и футболният съюз, и националният отбор, и останалите запалянковци. Някой може да реши, че иска да прави кални номера на футболния съюз - събира десетина души, вдигат расистко знаме и ето - един мач наказание и 35 000 франка. Не е справедливо. Това е тънкият момент, който представителите на ФИФА трябва да оценят - има ли наистина расизъм, или просто някой си прави акции.


- Ще вземете ли мерки това да не се случва в бъдеще?
- Мерките трябва да ги вземе полицията. Ние работим много добре с МВР, с министър Цветанов сме в непрекъснат контакт. Имаме закони за футболното хулиганство и те трябва да се спазват стриктно. Просто полицията да извежда навреме хора, които нарушават реда на мачовете. За да нямат време чуждите делегати да ги видят и да ги снимат, казано най-елементарно. И после да ни наказват...


- Как стои въпросът с базата за националните отбори в Бояна? Нейното строителство все се отлага...
- На последна инстанция сме в съда. Абсолютно безпринципно някои хора си мислят, че тази земя е тяхна и се опитват да ни рекетират. Тя е публична държавна собственост, дадена на БФС за 30 години срещу инвестиция. И там ще се появи уникално съоръжение, на което ще тренират всичките деца на Бояна, Драгалевци, Симеоново и близките квартали. Плюс 11-те национални отбора. Непрекъснато се завеждат дела с претенции към тази земя, ние ги печелим, те обжалват и процедурата се протака. Ако това продължи, има опасност да изпуснем този шанс. България е последната държава, която не е направила база и не е усвоила инвестицията, която е спечелена от УЕФА. 


- Какво е финансовото състояние на БФС?
- При тази криза и при положение че не получаваме нищо от държавата, се оправяме. Икономическата ситуация е тежка и за нас, и за спонсорите. Хубаво е, че УЕФА и ФИФА помагат на своите членове. Имаме добър договор за тв правата на националния отбор със “Спорт Файв”, а и догодина очакваме и УЕФА да сключи изгоден договор от централизираната продажба на правата. 120 души работят на трудови договори в БФС, организираме първенството и осигуряваме 11 национални отбора. Целият календар за годината е обезпечен и мога да кажа, че БФС е най-добре действащата спортна организация у нас, като в активния сезон осъществяваме по 600 мача на седмица. А работим в много по-трудни условия от предишните ръководства, защото нямаме класиране и приходи от голямо първенство много отдавна. Когато аз играех например участвахме на две световни и едно европейско поред.


- Ще има ли изборен конгрес на БФС тази година?
- Чакаме съдът да се произнесе и ще има, разбира се. Там нека по-добрият да спечели.

Ангел Виденов, "Труд"

Снимка: Марин Маринов, Sportal.bgОще по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4110

Добави коментар ›› Коментари (6)

мдаа
(Гост)
6
отговор
10 февруари 2013 | 22:48

нов стадион задължително в Банкя от там имо най много връзки и самолетни и влакови ако няма Лиу 14 ще построи за нула време с парите на народа пък майната му на народа нека си крета в мизерията но ще бъде щастлив от новите придобивки. А на перуката да кажа че особено Украйна се и сцепила от туризъм и развитие Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

CИГУPHИ___MA40BE !!!!!!!!
(Гост)
5
отговор
29 януари 2013 | 12:57

W w w . РЕСНАLВАТА . C О М - HAЙ-CИГУPHИTE MA40BE 3A ДEHЯ. BCEKИ ДЕН! Рейтинг: 0 0

димитър
(Гост)
4
отговор
28 януари 2013 | 16:35

Против съм държавата да дава пари за каквото и да било на БФС Само за сведения според две инстанции на съда той е незаконен Първият замесник на същият е осъден за длъжностни престъпления Рейтинг: 0 0

2
(Гост)
28 януари 2013 | 17:59

Това е целта на тази престъпна шайка да получат пари от държавата за да могат да ги откраднат Рейтинг: 0 0

бвр
(Гост)
3
отговор
28 януари 2013 | 16:31

тоя е по гоуем пустиняк и от бойко Рейтинг: 0 0

Левски от ЦСКА
(Гост)
2
отговор
28 януари 2013 | 16:11

кючеклия!!! Рейтинг: 0 0

====
(Гост)
1
отговор
28 януари 2013 | 15:55

А ще помогне ли държавата за изясняване на катастрофата на Цариградско шосе и ролята на колата на БФС в него Както и какво точно там е правила тя Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Пулев прибира по 555 евро за секунда на ринга
05 декември 2016 | 10:10
Резултати от НБА
05 декември 2016 | 10:00
Байерн на Пеп беше най-силният в историята ни, заяви Румениге
Монреал спря слаба серия край западното крайбрежие
05 декември 2016 | 09:48
Дербито на Белгия беше прекратено заради хулигански прояви
05 декември 2016 | 09:25
Уинипег победи Чикаго като гост
05 декември 2016 | 09:23
Интер праща Габигол да се обиграва в Марсилия
05 декември 2016 | 06:50
Чочев и компания се сринаха в края за осма поредна загуба (видео)
Погба: Винаги ще бъда благодарен на Ювентус
05 декември 2016 | 06:16
Българка с титла по футбол в САЩ
05 декември 2016 | 05:34

›› Булевард

Мика показа внучката на Стоичков (снимка)
03 декември 2016
Михаела Стоичкова най-после показа в цял блясък дъщеря си и внучка на своя велик баща Христо Стоичков. Мика постна ...
Гореща целувка за шампиона (видео) 04 декември 2016 | 00:02
Фенка на Челси внесе смут на "Гудисън Парк" 05 декември 2016 | 02:54
Муза на Илия Царски се кълчи гола 04 декември 2016 | 02:47

›› Волейбол

Страхотен Цецо Соколов с 29 точки (7 блока!!!)! Лубе изпусна Модена в супердербито на Италия
04 декември 2016
Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) загубиха голямото дерби на италианската ...
Катастрофа с волейболистите на Черно море, за щастие без жертви 04 декември 2016 | 15:30
Левски без зала и след Нова година 04 декември 2016 | 17:28
Супер Мартин Атанасов с 26 точки! Токат с първа победа след 6 загуби в Турция 03 декември 2016 | 17:59

›› Баскетбол

Барселона и Везенков с драматична победа в Испания
04 декември 2016
Отборът на Барселона, където играе българския национал Александър Везенков, постигна изключително трудна победа в ...
Лукойл Академик спечели дербито срещу Рилски спортист 03 декември 2016 | 20:05
Спартак (Плевен) с нова победа в НБЛ 03 декември 2016 | 20:12
Черно море Тича с втора поредна победа в НБЛ 03 декември 2016 | 20:20
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Какъв им е проблемът на Лудогорец с юношите? 02 декември 2016
Смятам за грешно твърдението, че отборите, които залагат на юноши, поемат голям риск. Ако неволята предизвиква налагане на млади кадри от школата, тогава със сигурност може да определим политиката като голям ...
Aнатоли Нанков: Стойчо Младенов е изключителен ... 04 декември 2016
Помощник-треньорът на казахстанския "Кайсар" Анатоли Нанков гостува на предаването "Код спорт" по TV+. Той обикаля света повече от десет години. Работил е като футболист и като треньор в Китай, Египет, Полша, Гърция, ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал