›› Анкета

Кой е фаворит за титлата в България?

›› Булевард

Египет пощуря по Лео Меси

Легендата на световния футбол на Лионел Меси пристигна днес в Кайро, за да сложи началото на кампания за превенция на Хепатит С. Голмайсторът на Барселона трябваше да бъде в Египет още миналата сряда, но визитата му ...

Виж още

Волейбол

Николай Николов: Ако трябва да спра, това означава война

23 ноември 2009 | 13:05
Николай Николов: Ако трябва да спра, това означава война

Напук на проблемите с базата, тоталното безпаричие и липсата на спонсори, родните спортисти продължават да записват сериозни постижения на големи форуми. В школите пък продължава, макар и рядко да има таланти. Доста често обаче те са унищожавани с почти престъпна небрежност от страна на треньори и ръководители. Такъв е и случаят с волейболния национал Николай Николов. Преди две години по негов адрес се изричаха суперлативи,а офертите валяха една след друга. Никоя обаче не се видя достатъчно добра за ръководството на клуба му Лукойл Нефтохимик и той остана в България.

После дойдоха контузиите. Вместо лечение обаче националът ни получи непрекъснато размотаване по болници и куп лекарски прегледи, които или казваха, че ситуацията е сериозна и трябва да почива, или го връщаха на полето. И така до началото на юли когато центърът бе опериран в Париж, а в крака му поставен пирон.

Сега освен битката за възстановяването си, Николов води още една, която се оказа дори по-тежка - тази за правото да играе волейбол и да упражнява професията си там където той реши и при най-добрите възможни условия.

Да започнем от най-важния въпрос - как върви възстановяването от тежката контузия, която имаш?
-В момента мога да кажа, че върви добре. Все още не на 100%, но близо до максимума. Чувствам лека болка в крака, която според лекарите е нормална, тъй като все пак в крака ми има чуждо тяло и интервенция. Надявам се болката да не става по-голяма и да мога да продължа така. Ако обаче се усили ще трябва да пътувам до Франция за преглед.

Ако приемем, че нещата около теб се разрешат, чисто в игрови план кога може да се очаква да се върнеш на полето?
-Може би за втория полусезон. Ако здравословното ми състояние го позволява и разреша останалите проблеми, които има около мен.

Тренираш с отбора на ЦСКА, да те очакваме ли и в него да продължиш кариерата си?
-Това ще се разбере. Имам предложения и от други отбори, но нека да изчакаме, засега не искам да ги коментирам.

Липсва ли ти играта?
-Много. Това е животът ми, който за момента доста хора ми отнемат. Но аз се надявам да си го върна и пак да играя волейбол. Е, има го и варианта да спра, обмислял съм го и това. Ако продължава това размотаване, ако пропусна и втория полусезон, може би везните ще наклонят именно в тази посока. Но ако това се случи означава голяма война за тези, които са се опитали да ме спрат.

Сега като гледаш от трибуните какво виждаш?Не е ли малко ниско нивото?
-Може и така да се каже. Не искам да омаловажавам труда на момчетата, все пак и аз съм играл само тук, никога не съм бил в чужбина. Но тази оценка идва заради факта, че на ниво национален отбор сме сред най-големите сили в света. На ниво клубно първенство обаче не е така. Но основната шестица на националния отбор играе в най-силните първенства, в добри отбори. И затова отбора ни е толкова силен. Това донякъде е и плюс, защото към първенството няма големи изисквания.

За съжаление какво и да си говорим най-важното нещо са парите, а в този спорт въпреки резултатите на националния отбор пари няма. Отборите не могат да си позволят елементарни неща като качествена селекция, подготовка, възстановяване.

Какво тогава мотивира младите да се занимават с него?
-Надеждата да излезеш в чужбина и да направиш пари там. И любовта към спорта.

Да те върна към началото на твоя случай. Как се стигна изобщо до тази ситуация?
-Не мога да обясня. Имам своята версия, но доста хора не искат да я приемат. Всичко започна с отношението към здравословното ми състояние. Доста време през годината бях наричан симулант, дезертьор и какъв ли не. Грозната истина обаче излезе наяве, стана ясно, че наистина имам проблем и ми беше сложено 40-сантиметрово желязо в крака. Не мога да простя на хората, които ме докараха до това състояние. И с най-голямата си наглост същите тези хора излизат и ми казват „Ти ще ми платиш, за да излезеш от този отбор". Е, съвсем категорично казвам, че това няма да стане, две стотинки от мен няма да видят.

Нормално ли е да има такова отношение?Дори ако нещата се погледнат само като бизнес - отборът би имал повече полза от теб ако си здрав и на полето..
-В България е нормално. Всъщност аз бях неудобния, защото си отварям устата. Не искам обаче кой знае какво. Искам единствено нормалните неща, които трябва да получава един спортист.

Имал съм пререкания с ръководството, къде по-малки, къде по-големи. И то за неща, които на пръв поглед изглеждат дребни. Карал съм се с шефовете за това че нямаме осигурен обяд, това е един от най-простите и елементарни примери, за които се сещам. Случвало се е когато играем в евротурнирите и ще пътуваме цял ден. Това не е нормално, поне според мен - играчите да ходят и да се разправят за неща, които са елементарни. От там нататък няма какво да коментирам.

Но за втори път изпитвам на гърба си нещо, което в България май е практика - когато играеш си много хубав, всички много те обичат, говорят ти със суперлативи. Но дойде ли момента, в който трябва да се обърне внимание на здравословното ти състояние се започва голямото плюене по твой адрес. В този случай ставаш ненужния. Ето затова няма да го има никога професионалния спорт в България. Или поне в някои отбори, като Лукойл. До сега съм имал две тежки контузии и двете завършиха с операции. И то не защото проблемите бяха толкова сериозни, а заради ненавременна реакция.

Има ли място изобщо в този случаи да се коментира въпросът с трансферите?И онези обвинения, че контузията се е появила, защото си искал да бягаш в чужбина?
-Няма какво да ги намесваме. С тази контузия където и да бях отишъл нямаше да мога да играя. Не съм искал нещо друго, исках просто да съм здрав. Аз имах предложение към хората, от които зависеше това да ме спрат още в началото когато нещата бяха в зародиш. Целта беше да се оправя и да мога да помогна на отбора в момент, в който първенството ще е в решителна фаза. А не да ме държат на полето, да играя срещи, които са без никакво или минимално значение.

Аз ако съм треньор в даден отбор и виждам, че мой състезател вътре куца и не може да ходи, аз ще го спра от игра. И това важи и за мениджъра, и за спортния директор. Но явно тук не се процедира така. При нас докато не легнеш под ножа няма спирачка. Не ми се иска да го призная, но това е грозната истина. И не съм само аз примера. Има и други бивши вече мои колети от Лукойл.

Приемаш ли като малка победа в битката решението на Апелативната комисия, която върна случая в Трансферната?
-Раздвоен съм. Да, до някаква степен е победа, защото отмени решението, което не ми позволява статут на свободен състезател. Но пък те могат да си ме подават като топка от едната комисия в другата и този случай да се проточи доста дълго време.

Но аз съм готов с решение и по този въпрос, ако нещата се развият така. Ще изчакам да видя обаче какво ще се случи на новото заседание на Трансферната комисия преди да го обявя. Този път независимо с кой ще трябва да се сблъскам аз битката ще я докарам до края. Даже с цената на това да спра с волейбола.

Говорил ли си с ръководството на федерацията? Все пак ти си национален състезател..
-Говорил съм, да. Но не лично с президента Данчо Лазаров, защото не мога да се свържа с него. Но с други хора от ръководството. Те ме уверяват, че българска федерация волейбол стои зад мен. Аз не съм много сигурен в това.

Доста хора, които са близо и далеч до моя случай, обясняват, че казуса ми има много решения. Аз обаче съм категоричен, че моя казус има едно елементарно решение - да ми бъде даден статут на свободен състезател. Има прекалено много документи и доказателства, че това може да бъде направено, макар да не е удобно за някои хора. Убеден съм, че това го няма никъде по света - абсурд след абсурд. Преодоляваш една трудност, но после ти се сервира друга, съвсем уникална.

Не е ли абсолютен парадокс след като нямаш договорни отношения с Лукойл да не бъдеш обявен за свободен състезател?
-И аз зададох такъв въпрос. Исках да разбера аз с какъв статут съм в момента. Лично по моя преценка аз в момента съм безработен. Нямам клубна принадлежност, но не съм и свободен. И тук идва другият въпрос - българската федерация по волейбол ми нарушава правото на труд.

Проверил съм го внимателно и спрямо кодекса на труда това е груба грешка и провинение. Аз обаче винаги съм се опитвал чрез разговори да поддържам добри отношения с всички и нещата да стават по лесния начин. Ще продължавам да го правя, макар че на моменти се учудвам колко съм търпелив и как понасям всичко това девет месеца вече. Но всички - независимо дали са от федерацията или от Лукойл започват да злоупотребяват с моето търпение. То има някакви граници и аз вече съм на ръба на тези граници.

Как се справи през тези девет месеца? Със сигурност не ти е било лесно, все пак си само на 23 години..
-Характер. Благодарение на характера ми и на близките ми роднини и приятели. Искам да им благодаря, че ме подкрепят и че на са ме оставили нито за момент.

Помниш ли кой беше последния мач, който изигра?
- Да, на 14 февруари тази година срещу Левски Сиконко, в зала „Сиконко".Спомням си, че го изкарах на куц крак. Макар че според някои хора бях здрав.

Светла Димитрова, Топспорт

 

СНИМКИ: МАРИН МАРИНОВ, SPORTAL.BG

Добави коментар ›› Коментари (9)

amour
(Гост)
9
отговор
24 ноември 2009 | 15:11

prodaljavai Niki da se bori6 za svoeto.az i vs ostanali,koito sme te vijdali kak igrae6 s jelanie i kolko si dobar v tova, koeto pravi6 iskame da bade6 otnovo na igri6teto. Рейтинг: 0 0

jfjf
(Гост)
8
отговор
24 ноември 2009 | 11:51

в школите талантите продължават да се унищожават с престъпна небрежност. е това е истината бягайте от тая скапана държава в която човекоподобни като Везенков, Герасимов и куп други боклуци се опитват само да ви смачкат Рейтинг: 0 0

...
(Гост)
7
отговор
24 ноември 2009 | 01:59

Niki, po4va6 da se izlagash!!!! Ne 4e ne si prav, no mrankash edno i sashto ot tri meseza. I poslagvash. Ako njamash dogovor i zaplata e zaradi cska a ne zaradi lukoil. cska ne te iskat poneje oste ne si vastanoven i ne iskat samo da ti se vodi zaplata. Ako te kartotekirat nikoi nisto ne moje da ti maje kato ve4e njamash dogovor s lukoil. Postapi kato maj i ako imash oferta ot drug otbor hodi tam. Stiga si reval po vsi4ki saitove!!! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ralica
(Гост)
6
отговор
24 ноември 2009 | 01:48

Bravo niki.ne se otkazvai...ako ne zaradi teb i zaradi vsichko ostanali to pone zaradi nas.tiq koito iskame da gledame kak isgaresh i machkash nared...ne s koi otbor ami predimno s nacionalnata flanelka ;) Рейтинг: 0 0

Rusi
(Гост)
5
отговор
23 ноември 2009 | 22:35

Сашо Везенков е най простия човек, но скоро за нова година ще получи хубав подарък, който няма да му се хареса, ще получи сарцебие...... Рейтинг: 0 0

LUKOIL SASTEZATEL
(Гост)
4
отговор
23 ноември 2009 | 20:57

Kak ne vi e sram be LUKOIL ! Az sam v deckata 6kola na Lukoil tam otno6enieto kym komtuziite e sa6toto.nemarliva istoriq.Vijdal sam nikolai nikolov nqkolko pyti toi e edin ot nai usmihnatite voleibolisti.edin ot voleibolistite s nai golqm sporten duh.LUKOIL zapazete si doistoinstvoto na golqm otbor,nima v futbola Manchester United pravi taka.Bydete golemi i pusnete svoq " Cristiano Ronaldo" . Sled vreme Nikolai nikolov 6te byde blagodaren na lukoil ako te go podrkepqt vapreki vsi4ko tova e kluba v koito e stanal sastezatel.Pomognete mu za6toto sled vreme 6te byde sred nai dobrite blokirova4i v sveta.Osven parite ima i edna 4isto 4ove6ka strana na ne6tata.NIKI CQLATA DECKA SHKOLA NA LUKOIL E S TEB I TE PODKREPQ I SHTE GO POKAJEM NA SLEDVASHTIQT DOMAKINSKI MACH !!! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Пешо
(Гост)
3
отговор
23 ноември 2009 | 19:59

Не само не трябва да плаща, ами трябва и да получи обезщетение от Лукойл за физически и емоционални щети. Рейтинг: 0 0

svetoslavt
(Гост)
2
отговор
23 ноември 2009 | 17:09

Такъв е Сашо Везенков!Той живее в Ботевград,играл е в"Балкан",а само плюе по града и по отбора в който е ял бял хляб.Неблагодарен мухльо,който обича само парите на Златев,но ако утре се появи човек,който да му предложи повече пари със сигурност ще изостави проекта"Лукойл". Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

fen
(Гост)
1
отговор
23 ноември 2009 | 14:07

В Лукойл ги интересуват само парите. За всичко обаче сме си виновни само ние и разбира се на първо място ДЪРЖАВАТА. Давам пример- наскоро господата от Лукойл зачеркнаха вече официално гребането и спортната гимнастика в Бургас. Не е тайна, че от години двата клуба не получават и стотинка, а са затънали в борчове, които сега при този отказ на Лукойл няма кой да плати задълженитята. Шефовете много набързо загърбиха и забравиха за световните, европейските и олимпийски титли, които донесоха състезателите и на двата клуба. Сега обаче нито една медия в Бургас не смее да извади на бял свят тази истина, защото по някакъв начин е обвързана с Лукойл. Наглостта им минава всякакви граници, защото нашите деца ежедневно и ежеминутно биват тровени от комините на нефтозавода! А те видите ли-нямат пари за спорта в града, който тровят... Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

›› новини

›› новини

Червен картон за Благой Георгиев в контрола
21 февруари 2017 | 18:27
Защитник отказа да играе срещу Калиакра, Гонзо го изгони
21 февруари 2017 | 18:25
Ето от къде ще влизат феновете на Левски и ЦСКА в "Арена Армеец"
Ново предизвикателство за Учиков и Алексиев
21 февруари 2017 | 18:17
Николай Учиков топреализатор в Аржентина
21 февруари 2017 | 18:12
Маса: Малко е странно да се върнеш
21 февруари 2017 | 18:11
Тодор Алексиев и Персонал първенци в аржентинската лига
21 февруари 2017 | 18:10
В Русия се сетиха за четвъртите в света
Египет пощуря по Лео Меси
21 февруари 2017 | 18:02
Перуджа измъкна ценна победа от врящия котел в Латина
21 февруари 2017 | 18:02

›› Булевард

"Модна полиция": Лъснаха задните части на Никол
21 февруари 2017
Никол Шерцингер доказа, че дори най-големите знаменитости в света не са имунизирани срещу модни издънки. Приятелката на ...
Дубайската полиция привика Вики Одинцова заради опасна фотосесия (снимки + видео) 21 февруари 2017 | 11:43
С усещане за Мондиал 2018 (галерия) 21 февруари 2017 | 12:24
Витсел прибира 294 000 паунда на седмица, съпругата му продава колата за... 3000 21 февруари 2017 | 14:08

›› Волейбол

Димо Тонев vs. Любо Ганев в шоу мача преди Вечното дерби
21 февруари 2017
Продадоха 2500 билета, „Арена Армеец“ приема до 8500 фенове Емблематични волейболисти от последните две ...
Матей Казийски в идеалния отбор на света по заплата 21 февруари 2017 | 12:47
Ето от къде ще влизат феновете на Левски и ЦСКА в "Арена Армеец" 21 февруари 2017 | 15:54
СДВР предприема сериозни мерки за сигурност за Вечното дерби 21 февруари 2017 | 17:03

›› Баскетбол

Marca: Костадинов e "българският Дончич" на Реал
21 февруари 2017
Мадридското издание Marca отдели специално внимание на Константин Костадинов, който изведе 13-годишните баскетболисти ...
Прераждането на Везенков като потенциален избор в Драфта 21 февруари 2017 | 14:17
Ръководството на Черно море Тича даде оценка "добър" на отбора 21 февруари 2017 | 09:00
Тони Дечев подаде оставка като треньор на Лукойл 20 февруари 2017 | 19:50
							
						

Италия - А 1

Вчера нямаше "припознавачи" и "авиатори" - имаше ... 12 януари 2017
Волейболният герой Сашо Попов обедини феновете на "червените"Вчера се случи нещо велико. Волейболният отбор на ЦСКА се завърна по отличен начин в европейските клубни турнири, след като момчетата на треньора Александър ...
Владо Николов: Взехме максимума от Европа 19 февруари 2017
Мъжкият отбор на Левски София достигна до 1/8-финал във втория по сила европейски турнир – за Купата на ЦЕВ. След като отстраниха Йединство (Биело Полйе) и холандския Абиант Ликъргъс (Грьонинген), в ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал