››   Анкета

Одобрявате ли оставката на Люпко Петрович?

›› Булевард

Мис България отрече раздяла с национал

Нанси Карабойчева празнува рожден ден с гаджето и сръбска звезда Мис България 2013 Нанси Карабойчева отговори интелигентно на слуховете за раздяла с волейболния национал Добромир Димитров. В неделя вечер красавицата ...

Виж още

Пекин 2008

Краят на илюзиите

23 август 2008 | 11:33
Краят на илюзиите

Преди хиляди години в зловещо дефиле на планината Крaгос, върху дебел килим от човешки кости и гниеща плът се излежавала могъщата дъщеря на дракона Тифон и жената-змия Ехидна. Понякога древногръцката митология надминава и най-кошмарните филми на ужасите. Една от най-мрачните й легенди твъдри, че въпросното същество било гротескно, всяващо ужас чудовище с глава на лъв, тяло на коза и опашка на змия. От устата и изригвал пламък, изпепеляващ всичко по пътя си, а от зъбите на змийските глави в края на опашката й капела отрова. Където стъпел кракът й никога не пониквала трева, а ревът й спирал кръвта във вените на бъдещите й жертви. Наричали я Химера.

С години огромното, непобедимо изчадие вилнеело в антична Лакия, превръщайки всичко по пътя си в безплодна пръст и димящи развалини. Безброй били жертвите й отвлечени и разкъсани в пъкленото й леговище. Но както всяко чудовище така и Химера намерила края си в лицето на необикновен герой. Един от любимите ми персонажи в гръцката митология на име Белерофонт решил, че е крайно време да използва силата, съобразителността и уменията си на ездач, за да оттърве света от самозабравилото се чудовище. Героят съумял да укроти крилатия жребец Пегас с помощта на златни юзди и нападнал Химера от въздуха, избягвайки огнения й дъх върху гърба на Пегас. В крайна сметка, древногръцкият изтребител съумял да прониже чудовището с копието си, изпращайки го веднъж завинаги да досажда на демоничните си колеги в ада. Хепиендът естествено никога не е бил патент на древните гърци: Белерофонт се възгордял и се опитал да долети сред боговете на Олимп. Разярен Зевс накарал Пегас да побеснее и безсмъртният кон хвърлил героя от гърба си. Белерофонт оцелял, но при падането изгубил разсъдъка си и до края на дните си се скитал безцелно по земята.

Интересно защо от всички чудовища именно Химера е дала на лексикона ни думата "химера", която както всички знаем означава нещо илюзорно, нереално и недостижимо. Може би заради неописуемия й вид, а може би заради това, че самата мисъл, че може да бъде победена е била смятана за невъзможна фантазия. Така или иначе думата се е наложила и все още намира широко приложение в езика ни. Далеч по-малко са хората обаче, които знаят и третото значение на думата химера. В експерименталната биология, т.нар. генетични химери, са изкуствено създадени същества чрез целенасочено смесвене на клетки от два различни организма. През последните години този франкенщайнов процес започна да добива все по-голямо значение в света на елитния спорт.

Разшифроването на човешкия геном отвори тихомълком врати, които бяха надеждно заключени с хилядолетия и на които честно казано човечеството се страхуваше дори да почука. Преди пет години учените казваха, че генетичният допинг ще стане реална заплаха след около пет години. Днес бъдещето е вече тук и според много експерти дори сега, в този момент има атлети, които навярно се подготвят за Олимпиадата в Китай с помощта на генетичен допинг.

Наскоро прочутият немски треньор по лека атлетика Томас Спрингщайн бе уличен в опит да се сдобие с Репоксиген. Една единствена доза от експерименталната и смятана за опасна съставка е в състояние да промени ДНК-то на спортиста, така че той да произвежда повече ЕПО и съответно червени кръвни телца. В момента съществуват няколко метода за репрограмиране на организма на генетично ниво, между които са инжектиране на мускуло-създаващи гени директно в мускулните клетки и изкуствена интродукция на гени, които стимулират производството на нови кръвоносни съдове. Ефектът от подобна клетъчна модификация на професионалния спортист ще бъде лавинообразен и по всяка вероятност разрушителен. Сравнени с генетичния допинг анаболните стероиди ще изглеждат по-нищожни от чаша разгазирана лимонада на фестивал на водката в Коми.

Учените твърдят, че в момента един елитен спортист, трениращ без употребата на забранени стимуланти, използва 99% от естествения си физически потенциал. Преди сто години са били използвани едва 75%. На базата на тези данни се очаква максималният капацитет да бъде достигнат бързо и след 2060 година да не бъдат поставяни никакви световни рекорди. С помощта на генетичния допинг обаче нещата изглеждат коренно различни. Новият модифициран био-спортист ще бъде в състояние да бяга маратон за 90 минути и да вдига немислими тежести. Но това е само част от историята. Човечеството е на прага на експлозия в областта на генното инженерство. Производството на деца по поръчка е вече научна проза, а не научна фантастика. Етическите, социални, кастови и дори расови последствия са трудни за осмисляне. Едва ли е далече момента, в който някой богат родител ще се раздели с няколко милиона долара, за да програмира лабораторно интелекта, физическите качества и отличителни белези на дететето си. Не по-далече е и момента, в който дадено правителство ще реши да натисне необходимите генетични лостове, за да създаде супер-спортисти, супер-войнци, супер-работници и т.н.

Китай е може би най-активният играч в мача за генетично надмощие. Знае се, че страната хвърля огромни средства и човешки ресурси в тази област, но за разлика от останалите държави постиженията й са покрити с тайнственост. Напоследък Китай демонстрира в рамките на научно експо заек с човешки уши и риба, която достига зрялост два пъти по-бързо от нормалното. Подобни експерименти са навярно само върха на айсберга, а за това какво се крие под повърхността, можем само да се досещаме. В последно време в лаборатории, разхвърляни в различни краища на света, започнаха да се извършват интензивни опити, свързани с манипулация на конкретни гени и протеини идентифицирани от проекта за разшифроване на човешкия геном.

Всъщност първата интервидова генетична химера бе създадена още преди години в Австралия от комбинацията на ембриони от коза и овца. Получената “ковца” даде както отговор на много фундаментални въпроси свързани с генното инженерство, така и тласък на нови и по-сложни експерименти.

Един от най-кошмарните подобни опити принадлежи на д-р Ървинг Уайсман от Унивесритета Стамфорд, който наскоро създаде мишки с човешки мозъчни клетки. Ученият твърди че мишките, разполагащи с 1% човешки мозък са първото подобно същество в историята (явно не е запознат с някои от нашите народни представители). Уайсман иска постепенно да увеличи присъствието на човешки мозък в гризачите, което предизвика заслужени протести от страна биоетичната общественост. Университета Стамфорд твърди че опитите ще бъдат прекратени, ако някоя от мишките демонстрира дори най-малкия признак на човешко поведение. Друг странен експеримент са така наречените "Шварценегерови мишки", създадени от молекулярния физиолог Лий Суйини. Ученият инжектирал няколко гризача с ген произвеждащ протеин ИГФ-1. Резултатът бил зашеметяващ – мишките развили невероятна мускулатура и увеличили силата си с цели 30%. Д-р Суйини се надявал генната му терапия да помогне на болните от мускулна дистрофия, но за негова изненада бил незабавно затрупан с обаждания от спортисти и треньори. "Не знам от къде и как бяха чули за експеримента ми", спомня си Суийни, но всички искаха да станат лабораторни мишки. Предлагаха ми пари и не се отказваха дори, след като се опитах да им обясня, че подобна терапия е опасна и би могла да бъде дори смъртоносна.

Може би един от най-озадачаващите аспекти на допинг културата е, че спортистите са готови на всичко за да победят, независимо колко налудничаво е то. Генният допинг е все още много опасен и неизяснен. Никoй не е сигурен какви са дългосрочните изменения в следствие на манипулацията на човешкото ДНК. Природата е далеч по-сложна от нашето мислене и кодът, с който е програмиран всеки един от нас зависи от прекалено много крехки, филигринни връзки, готови да се разпаднат при първата груба намеса на непохватна ръка. Никoй не знае точно каква е цената, която някой ден ще трябва да платим. Какво от това че си скочил три метра, ако след месец бъбреците ти ненадейно се превърнат в сребърен нитрат? Има ли смисъл да спечелиш обиколката на Франция без велосипед, ако след това кръвта ти започне да тече наобратно? Каква е логиката в това да забиваш в коша с тройно салто, ако трябва да платиш с агония и смърт? Но в днешно време здравият разум е чужд на много от професионалистите и винаги ще има луди глави, които да се хвърлят надолу с главата без да знаят дали в басейна има вода. Това, както и фактът че генетичния допинг е практически неоткриваем, кара експертите да смятат, че тоталното му нахлуване в света на спорта е неизбежната реалност.

"В самата природа на човека е заложена необходимостта да преодолее себе си, да излезе извън своите предели и да създаде по-висше същество от себе си." Не съм го казал аз естествено, а Фридрих Ницше. Навремето неговата теория за свръхчовека поставен над нормите на обществото, "отвъд доброто и злото" бе печално изопачена и експлоатирана от Адолф Хитлер и неговата национал-социалистическа партия. Изваден от контекста на поетичната си, ирационална филосфия Ницше става много лесен за манипулация. Един от основните проблеми пред генетичното инженерство е неговата дълбока аморалност тогава когато не се използва за медицински цели. Как ще се оправдаем пред вселената когато някой ден събудим човешко съзнание в тялото на гризач? Кой ще е носителят на отговорност когато създадем кошмарна нова болест? Предолагам, че ако един ден се появи нова раса от дизайнерски спортисти и перфектно симетрични деца на милионери, те ще потърсят морална основа за съществуването си и нищо чудно отново да прибягнат до горкия, стар Ницше в търсене на идеология.

Между другото, казват че мъчителното полудяване на Ницше започнало в един конкретен ден: 3 Януари, 1889. Философът бил в Торино на пиаца Карло Алберто, когато изведнъж видял някой да бие жестоко коня си с камшик. Ницше се хвърлил върху коня, за да го защити, обвил с ръце главата му, но паднал жестоко на земята. Не е ясно доколко душевното заболяване на философа се дължи на травмата от падането и доколко на сифилиса, от който страдал с години, но от този ден до смъртта си не живеел, а по-скоро съществувал обвит от плътната мъгла оставена от напусналия го разсъдък. Не е ли малко странен паралела между неговия край и този на митичния древногръцки герой?

След няколко месеца в Пекин ще започне дългоочакваната 29-а Олимпиада. Експертите твърдят, че това ще са първите игри, на които ще участват генетично допингирани спортисти. Голяма е вероятността никога да не научим имената им. На този етап УАДА е безсилна и най-вероятно ще изостане толкова много от новата технология, че самото съществуване на допинг полицията ще се обезмисли. Казват, че генетичният допинг е неоткриваем, невидим и неизбежен. Нито МОК, нито Дик Паунд, нито героичният Белерофонт със снежнобелия си крилат жребец биха могли да спрат разрушителния му ход. Химера отдавна вече не е митология, а горчива истина. Чудовището е тук до нас. Усещате ли огнения му дъх? Някак си го изпуснахме от клетката му и то сега чака да влезе в нашите клетки. Не е ли странно и тъжно, че днес хиляди години след смъртта си свирепата Химера е реалност, а Белерофонт…Белерофонт за съжаление е само химера.

16 май 2008

снимки: AFP, AP, Reuters

Уважаеми читатели,

екипът на Sportal.bg държи да Ви уведоми, че материалите на г-н Иво ИВАНОВ се публикуват в сайта с изричното негово съгласие. Това включва доброволно предоставяне на статии от страна на автора на електронното издание, като последвалата им публикация бива съгласувана изрично и само с него.

Иво Иванов
Прочетена 6570

Добави коментар ›› Коментари (12)

boikov
(Гост)
12
отговор
24 август 2008 | 15:59

i az mislq taka sled rekordite na felps Рейтинг: 0 0

pizzacore
(Гост)
11
отговор
24 август 2008 | 13:03

както винаги - Иво ти си най-ГОЛЕМИЯТ !!! Мерси за всичко Рейтинг: 0 0

asd
(Гост)
10
отговор
24 август 2008 | 12:02

tapaci vie vaob6te ne ste razbrali statiqta i vikate 4e e fantasti4en roman.. Рейтинг: 0 0

Spiro
(Гост)
9
отговор
24 август 2008 | 11:40

Абе то си пише кога е била написана бе! "Иво ИВАНОВ (Канзас), 16 май 2008" Вижте и как започва последния абзац - "След няколко месеца в Пекин ще започне дългоочакваната 29-а Олимпиада."..Снимките са добавени по-късно,при повторното й публикуване.Колкото до самата тема - интересна е,но и аз смятам,че това някак си фантастичен роман.. Небързайте да вкарвате в размисли читателите си.Макар че като се замислите бая WR и OR паднаха. Добре как може един бегач от Ямайка може да си позволи милиони да си купи тези "божествени" съставки ? Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

nostradamus
(Гост)
8
отговор
24 август 2008 | 09:38

много точна статия Рейтинг: 0 0

23
(Гост)
7
отговор
23 август 2008 | 23:52

ebati bezumnata statiq; mom4e slez malko na zemqta ili po4ni da pi6e6 fantasti4ni romani, 4e ne6to si se razme4tal Рейтинг: 0 0

23 август 2008 | 21:35

Браво за статията,а и като гледам Олимпиадата ти Ива май си ясновидец!!! Особенно за плуването-както казваха коментаторите в Сидни само да се топнеш в басейна и ще дадеш положителна допинг проба,а сега какво стана М.Фелпс-8 златни медала-8 св.рекорда-егати постижението!!!!!!!!!!!!!!!!! А нашите с техните хапченца и тестостерон-нима не сте виждали спортистки без цици и с бакенбарди като Буги Барабата,но тях не ги хващат-те са от Щатите ,от Китай идр. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

az
(Гост)
5
отговор
23 август 2008 | 21:11

svalqm shapka na tozi koito q e napisal BRAVO! ;] Рейтинг: 0 0

koko
(Гост)
4
отговор
23 август 2008 | 17:10

Статията наистина беше публикувана за пръв път през Май месец ама сега ми се струва още по-актуална Рейтинг: 0 0

lol
(Гост)
3
отговор
23 август 2008 | 12:43

bobi, ti typ li si? statiqta e pusnata dnes v sportal.bg i te sa slojili snimkite... Рейтинг: 0 0

!
(Гост)
2
отговор
23 август 2008 | 12:20

Много добра статия.... писана 3 месеца преди олимпиадата и изключително точна Рейтинг: 0 0

bobi
(Гост)
1
отговор
23 август 2008 | 12:20

как статия от май месец се появява със снимки от Олипиадата?Някой се опитва да се направи да Нострадамус май :-) Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Силен Калоян Иванов при първа победа на Тофаш в Турция
23 октомври 2016 | 10:33
Когато си пример за подражание
23 октомври 2016 | 10:27
Пелето: Отборът е стабилен, но клубът е в тежък преход
Христо Николов и Стал Остров с първа победа в Полша
23 октомври 2016 | 10:17
Във Валенсия бесни на съдията от мача с Барселона
23 октомври 2016 | 10:11
Най-дълго живялата олимпийка почина на 104
23 октомври 2016 | 09:51
Кръчлоу победи Роси за ГП на Австралия в MotoGP, а Маркес падна
23 октомври 2016 | 09:36
Неприятна изненада за Суарес и Неймар (видео)
Резултати в НХЛ
23 октомври 2016 | 09:19
Впечатляващо плуване на Антъни Иванов го праща на световно
23 октомври 2016 | 09:08

›› Булевард

Палавата Белен смени сина на Марчело Липи с мотоциклетист (галерия)
21 октомври 2016
Мотоциклетистът Андреа Яноне е новият мъж в живота на Белен Родригес. Аржентинската манекенка от години живее в Италия ...
Модел иска 1 млн. евро от Фелисиано Лопес за развода им (галерия) 21 октомври 2016 | 12:59
Хамилтън шокира всички с разкритие за навиците на Шумахер 21 октомври 2016 | 15:23
Кобрата събира пари за онкоболни деца 23 октомври 2016 | 02:02

›› Волейбол

Тетевен с първа победа, Марек с втора загуба в Суперлигата
22 октомври 2016
Мъжкият волейболен отбор на Тетевен Волей записа първа победа в Суперлигата през този сезон, след като надигра Марек ...
Школата на Стойчев и Казийски официално откри новия сезон 22 октомври 2016 | 12:59
Марица напред в ШЛ, ще мери сили със световните шампионки 22 октомври 2016 | 20:14
Алексиев не успя да помогне на Боливар да се класира за финала на световното клубно 23 октомври 2016 | 08:29

›› Баскетбол

Левски 2014 изненада Берое и записа първа победа
22 октомври 2016
Отборът на Левски 2014 поднесе изненадата във II кръг на Националната Баскетболна Лига, след като тази вечер ...
Рилски спортист се измъчи, но взе победата срещу Черно море 22 октомври 2016 | 19:47
Христо Николов и Стал Остров с първа победа в Полша 23 октомври 2016 | 10:17
Силен Калоян Иванов при първа победа на Тофаш в Турция 23 октомври 2016 | 10:33
							
						
Некадърност и безхаберие унищожават българския ... 04 септември 2008
На 24 август 2008 г завършиха 29-ите летни олимпийски игри, които се проведоха в китайската столица Пекин. Домакините се погрижиха условията да са на достойно ниво за най-голямото събитие в света на спорта. ...
Кирил Терзиев: Дано държавата почне да отделя ... 26 август 2008
Бронзовият медалист по борба в категория до 74 кг от олимпийските игри в Пекин 2008 Кирил Терзиев даде обширно интервю:- Очаквал ли си да спечелиш медал от най-големия форум в спорта - олимпийските игри?- Всеки ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал