›› Анкета

Кой заслужава най-много да е MVP на редовния сезон в НБА?

›› Булевард

"Футбол с кауза" събра над 9 000 лв. за Вики (видео + снимки)

Благотворителният турнир "Футбол с кауза - Заедно за Вики" събра 9 100 лв. за малката Виктория. Двегодишното момиченце има поставена диагноза "Морбус Хиршпрунг", свързана с проблеми на част от дебелото и правото ...

Виж още

НБА

Добрякът от племето Динка

20 юни 2010 | 12:26
Добрякът от племето Динка

В памет на една от най-емблематичните фигури на африканския спорт - бившият баскетболист от НБА Мануте Бол - Sportal.bg отново Ви прави съпричастни с материала на Иво Иванов, посветен на 231-сантиметровия играч от суданското племе "Динка". Статията бе публикувана за първи път в Sportal.bg на 17 май 2008 година.

За пръв път видях Мануте Бол преди 14 години в "Медисън Скуеър Гардън". Мачът принадлежеше на Чарлз Баркли, който попиваше всяка топка в подкошието и забиваше почти методично като пневматичен чук през омаломощената нюйоркска защита, но моите очи бяха приковани в Мануте. Бях го виждал, разбира се, по телевизията и страниците на списанията, но на живо гледката бе шокираща. С 232-ата си сантиметра Бол бе най-високият баскетболист на планетата. До него дори огромният Патрик Юинг изглеждаше като Фродо.

Мануте бе гротескна и нереална картина, защото по тялото му имаше по-малко месо, отколкото във вегетариански ресторант. Най-изумителни бяха безкрайните му, тънки като спагети крайници. Краката придвижваха тялото с вдървени, гигантски крачки като кокили, а с ръцете си сигурно би могъл да прегърне сградата на Софийския университет.

За никого не бе тайна, че Мануте не можеше да играе баскетбол. Координацията му бе плачевна, по терена се движеше като ранен жираф на пет гроздови, а стрелбата му бе една трагикомедия от грешки.

Въпреки това Бол игра цели 10 години в НБА. Самото му присъствие в подкошието респектираше нападателите и го правеше ценен за отбора. Той бе специалист по "чадърите" и ги раздаваше с впечатляваща щедрост. През първия си сезон в лигата Бол удари почти 397 чадъра, което все още е рекорд за новобранец. Никой не бе застрахован срещу безкрайните му пипала. Независимо дали си Майкъл Джордан, Хакийм Олайджуа (у нас името му е навлязло като Олайджуон - б. р.) или Виктор Крум, ако се опиташ да влезеш под коша, можеш да очакваш вездесъщите му ръце да се докопат до топката и да я отклонят от целта й.

В края на кариерата си гигантът бе записал над 2000 чадъра и бе поставил няколко рекорда в тази категория. В продължение на години много хора се отнасяха с пренебрежение към Мануте и осмиваха несръчната му игра, огромния му ръст и развален английски. Но тези, които имаха щастието да го познават отблизо, смятаха Бол за една от най-стойностните личности на американската спортна сцена. Казват, че всеки, който се запознавал с него, веднага го обиквал заради добродушния му характер, чувство за хумор и интелект. Моят съученик Робърт Андерсън бе личен приятел на Мануте и чрез него научих за невероятните премеждия и бурен живот на чернокожия великан.

Бол е член на племето динка и е израснал в саваната на Судан, най-голямата държава в Африка. Тази етническа група разполага с уникален генетичен резервоар - нейни членове са най-високите хора в света. Мануте е нещо като аристократ, тъй като произхожда от родословно дърво на потомствени вождове. Като такъв той винаги е смятал, че носи извънредна отговорност за сигурността и благополучието на сънародниците си. "Извън игрището Мануте винаги излъчваше някакво благородство - споделя Баркли. - Правеше ми впечатление, че винаги бе облечен безупречно и се държеше с изключително достойнство независимо от обстоятелствата."

На 15-годишна възраст, въоръжен само с примитивно копие, Мануте убива див лъв недалеч от дома си, а 3 г. по-късно за пръв път в ръцете му попада баскетболна топка. Бол веднага се опитва да забие, но удря лицето си в таблото, счупвайки предния си зъб.
Гигантът обаче е забелязан и въпреки липсата на какъвто и да било опит, се озовава в САЩ като играч на Бриджпорт Юнивърсити. По-късно Мануте минава през Вашингтон, Голдън Стейт, Филаделфия и Маями. През 1996 жестоки ревматични болки започват да подскачат по ставите му, принуждавайки го да се пенсионира. Благодарение на НБА той вече е натрупал завидно състояние. Парите променят хората. Почти никога към добро. Виждал съм как под тяхно влияние поети и мечтатели стават циници и еснафи, а стари приятели спират да те познават на улицата. Навремето икономистът Едгар Бронфман бе казал, че да превърнеш 100 долара в 110 е работа, но да превърнеш 100 милиона долара в 110 милиона е неизбежно. Бол можеше да направи точно това с богатството си. С толкова пари лесно можеше да изгради печелившо финансово портфолио на Уолстрийт или просто да остави милионите си да се гушкат уютно в банковата му сметка и сами да се умножават чрез лихвите. Мануте обаче бе направил избора си отдавна и нито веднъж не го подложи на съмнение.

Судан отдавна е раздиран от най-отвратителната, безумна и продължителна война на нашето време. Управляващото правителство бе съставено от мюсюлмански фундаменталисти, които контролираха страната с желязна ръка. Изопачената им интерпретация на Корана граничеше с лудост и дори вдъхнови част от догмите на талибаните. В южната част на страната живеят много християни, между които са Мануте и цялото племе динка. Това са хората, подлагани 20 години на системен геноцид и репресии. Два милиона живота са загубени в Судан от 1983 насам. Нечовешките жестокости, масовите убийства, насилственото помохамеданчване и отвличания с цел робство отдавна са ежедневие за християните. Дори древният еничарски обичай отново надигна грозната си глава. Отвличането на деца, промиването на мозъците им и създаването на невръстни армии е сред патентите на военния конфликт. В същото време в Южен Судан бушуват бедност и унищожителен глад.

Вместо да тъне в охолство в Щатите, с приключването на кариерата си Мануте вложи усилията и парите си в идеята да помогне на родината си. Отказвайки да остане в Кънектикът, баскетболистът замина за Уганда, откъдето изпрати всичките си пари до последния цент на умиращите от глад и на крехкото съпротивително движение. "Просто искам хората да живеят в мир. Ненавиждам войната", обясни Мануте.

Забележителна е далновидността на Бол, който още през 1993 настоя да се срещне с 58 американски конгресмени и с представители на Пентагона, за да ги предупреди за Осама бин Ладен и терористичната му мрежа. Судан се бе превърнал в базов лагер за световния тероризъм и Осама плетеше мрачната си паяжина оттам цели 6 г. За съжаление никой не обърна сериозно внимание на предупрежденията на Мануте. Един ден Бол реши да използва славата си, за да убеди правителството в Хартум да сложи край на гражданската война.

Мануте замина за столицата, но влезе в коварен капан: казаха му, че трябва да приеме исляма и когато той отказа, го обявиха за шпионин, отнеха му паспорта и го сложиха под наблюдение. Единствената причина да не го ликвидират бе страхът от международен скандал. Въпреки че артритът гризял ставите му, великанът не смеел да отиде на лекар, защото се опасявал, че вместо с болкоуспокояващо ще бъде инжектиран с отрова.

Междувременно годините минаваха и в САЩ банката отне къщата му заради неплатени вноски. Жена му, която спечели $ 500 000 в казино, го напусна заедно с четирите им деца.

В крайна сметка Мануте успя да се изплъзне на властите и замина за Египет, където престоя известно време в затвора за нередовни документи. Бол искаше да бъде близо до децата си и правеше отчаяни опити да се върне в Америка, но САЩ му отказваха виза. Накрая благодарение на намесата на сенатора Джоузеф Либерман Мануте заведе в Кънектикът новите си съпруга и дете, но без пукнат долар. Дори багажът му бе загубен от авиокомпанията и Бол се чудеше откъде да намери дрехи за огромното си тяло.

Оттогава Мануте едва свързва двата края и се изхранва от помощи и благодеянието на приятелите си. Преди 2 г. той се подложи на серия унизителни авантюри. Първо участва в циркаджийски боксов мач, после стана най-високият ездач в света, а накрая дори сложи хокейна униформа и кънки с размерите на малки шейни като "играч" на отбора Индианаполис Айс. Всяка от тези потискащи клоунади му осигуряваха по около $ 30 000 на участие. Бях изумен, когато научих, че всеки цент от парите, спечелени за сметка на достойнството на гордия африканец, е отишъл директно във фондация за подпомагане на сираците от войната в Судан.

На 30 юни 2004 Мануте се качил на такси, чийто шофьор за нещастие се оказал мъртво пиян. Последвала катастрофа: водачът загинал на място, а Бол бил изстрелян от колата и намерен на пътя в кома. Дългите му крайници били натрошени като солети, вратът му бил счупен на три места, а на главата му зеела ужасна рана. Лявата му ръка била така надробена, че се наложило да я зашият за коремната област, за да получи някакво оросяване. 4-годишният му син дошъл в болницата, но не могъл да намери здраво място по тялото на баща си което да прегърне. Добродушният Мануте успял само да каже с просълзени очи: "Какво съм му направил на Господ, че да ме мрази толкова много?"

Лекарите се страхуваха, че Бол ще остане парализиран, но за щастие след серия операции той стана от леглото. Днес Мануте е напълно съсипан финансово и живее в скромен дом в Уест Хартфорд, Кънектикът. Сметките от болницата са непосилни и въпреки подкрепата на бившите си съотборници, Мануте е почнал да затъва в тресавище от дългове. Той обаче продължава да търси начин да помага на другите, да държи речи по училища, църкви и университети и да изисква помощи от политиците за страдащите в Судан. Един приятел ми каза, че го е видял на улицата в Хартфорд. Подпирал се на бастун, с който обикновен човек сигурно би могъл да участва в състезание на овчарски скок и носел овехтял балтон с прокъсани джобове. Сигурен съм обаче, че дори в това състояние пак е излъчвал онова благородство, за което говореше Чарлз Баркли. То е запазена марка само на най-достойните и не идва нито от дрехите, нито от парите, нито от походката.

Джоузеф Конрад е написал "Сърце на мрака" преди повече от 100 години. По-късно Франсис Форд Копола пренесе действието от Африка във Виетнам и го нарече "Апокалипсис сега". Гледах филма още като дете, но предсмъртният монолог на полковник Курц ме преследва до ден днешен. Гениалният режисьор бе превърнал оскъдното осветление в действащо лице и лепкавият мрак на джунглата сякаш бавно вдишваше и издишваше блуждаещото лице на Брандо, докато той се опитваше да рационализира една чудовищна варварщина.

Полковник Курц не е конкретна личност. Той е въплъщение на хаоса и безумието на войната. От самата си зора човечеството търси начин да се самоунищожава. Жаждата за кръв на нашата раса е лишена от всякаква логика. Във всеки даден момент в някоя точка на планетата бушува безсмислен конфликт. Курц явно е дълбоко вплетен в иначе елегантната двойна спирала на нашето ДНК, така че смъртта и в бъдеще ще събира кървавата си реколта, а някъде по земното кълбо апокалипсисът ще продължава да бъде точно сега.

Ето защо хората като Бол са толкова необходими. Те са антиподите на Курц, те са сърца на светлината и една от малкото причини за вяра в бъдещето на този невменяем свят.

Миналата година, след като просълзеният Мануте запитал от болничното легло какво е направил на Господ, за да го накаже с толкова нещастия, той успял да изрече и още нещо. "Щастлив съм, че все пак съм жив - промълвил с усилие мъченикът. - Щастлив съм, че все още ме има." Не само ти, Мануте, не само ти. Ние всички сме много, много щастливи, че те има!

снимки: Интернет


Още по темата
Иво Иванов
Прочетена 33034

Добави коментар ›› Коментари (13)

djulia
(Гост)
13
отговор
28 декември 2011 | 17:22

много си нисак ле Рейтинг: 0 0

:(
(Гост)
12
отговор
08 юли 2010 | 11:03

да наистина жалко че такъв велик човек е така наказан.... да спечелиш много много милиони и да ги дариш и после едвам да свързваш 2та края и да те изоставят ... Рейтинг: 0 0

kyde e?
(Гост)
11
отговор
21 юни 2010 | 09:29

Как да вярваш в господ след като прочетеш това? човека толкова свестен а толкова лошотии са му се случили ей така без причина! майната му на господ бих казал тогава Рейтинг: 0 0

oooo
(Гост)
10
отговор
21 юни 2010 | 00:18

Колев, статиите на Иво Иванов се появиха в един друг български сайт много преди Спортал да съществува. Не си прави реклама на чужд гръб! Рейтинг: 0 0

......
(Гост)
9
отговор
20 юни 2010 | 15:20

Всеки се радва,на начина по който е написана статията,но всъщност никой не е проникнал в смисъла й...жалко че такива велики хора живеят толкова кратко,а и рядко някой се сеша за тях.. жалко ! Рейтинг: 0 0

D-Wade
(Гост)
8
отговор
20 юни 2010 | 14:09

Браво Иво! Този човек го заслужава. Вярно не е бил някакъв супер играч, но е бил велик човек! R.I.P. Manute Bol Рейтинг: 0 0

Христо
(Гост)
7
отговор
20 юни 2010 | 13:36

Да почива в мир ! След всички неща които е направил го заслужава ! Рейтинг: 0 0

20 юни 2010 | 13:34

по принцип не чета целите статии на иво и ми се струва странно да бъде единственият хвален журналист от всичките сайтове,но сега разбрах защо!Евала и ако може малко по-къси статии като тази например,защото онези с голямото бягане и затлъстяването на американците са много интересни всичките,но човек трябва да има безкрайно много време за да седне и да чете редовно такива статии Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

c
(Гост)
5
отговор
20 юни 2010 | 12:57

Никога не съм го гледал,освен на клипчета в Ютуб.Първоначално си мислех,че е нещо като Шон Брадли.Вижда се,че наистина той не умее да играе баскетбол,единственото,което има е ръст.Тази сутрин видях в сайта на НБА новината,прочетох малко за него,и съм наистина възхитен какъв човек е бил.Можем само да му се възхищаваме и да се надяваме да има повече хора като него. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Amare
(Гост)
4
отговор
18 май 2008 | 13:43

Който иска да прочете още наколко подобни статии(от същия автор) да забовяда тук : http://forum.basketball-bg.com/index.php?showforum=141 Рейтинг: 0 0

Howard
(Гост)
3
отговор
18 май 2008 | 09:23

neveroqtna statiq...dobre 4e vse pak ponqkoga nqkoi pi6e i takiva ne6ta..tova e istinskata jurnalistika, naistina vpe4atlqva6to Рейтинг: 0 0

Twelve
(Гост)
2
отговор
18 май 2008 | 00:22

oshte, oshte taakiva.. Рейтинг: 0 0

Димитър
(Гост)
1
отговор
17 май 2008 | 13:21

Много добра статия браво.От доста време не бях чел такава.Повече такива хора са нужни Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Джеко не спира да бележи (видео)
28 март 2017 | 21:52
Кей Нишикори се класира за четвъртфиналите в Маями
28 март 2017 | 21:27
Срам за резервите на Хърватия в Талин (видео)
Следващият съперник на България получи тежък шамар в Македония
28 март 2017 | 21:01
Монтана 2003 спечели второто място преди плейофите
28 март 2017 | 20:44
Любо Минчев: Доволен съм от класирането на финал
28 март 2017 | 20:35
От Долбер до Кейта: кой, къде и дали това лято?
28 март 2017 | 20:07
Раул в Барселона? Не е невъзможно
Мидълзбро взе Уудгейт за треньор
28 март 2017 | 20:05
Севиля загуби трима ключови футболисти заради националните отбори
28 март 2017 | 19:43

›› Булевард

Биляна Дол се стяга за сватба с Валери (галерия)
28 март 2017
Половинката на българския нападател Валери Божинов – Биляна, отдавна планира сватбата си с българския нападател, ...
Шакира: С Пике правим едни неща вкъщи 28 март 2017 | 14:41
Бърканичков: Бях сексманиак! Ако не бяха гаджетата и алкохолът, щях да стигна много далеч във футбола 28 март 2017 | 14:30
Бейби бум в Исландия 9 месеца след Евро 2016 28 март 2017 | 03:59

›› Волейбол

Пламен Константинов с изключително постижение в Русия
28 март 2017
Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Пламен Константинов и воденият от него тим Локомотив (Новосибирск) ...
Евгени Иванов: Не можем да си позволим лукса да правим компромиси 28 март 2017 | 17:58
“Машината” Боян Йорданов заби над 650 точки в Гърция 28 март 2017 | 16:27
Защо Федерацията отказа на ЦСКА видеоконтрол на полуфиналния мач с Нефтохимик? 28 март 2017 | 16:49

›› Баскетбол

От втори опит: Берое е на финал в Балканската лига
28 март 2017
Берое (Стара Загора) ще получи шанс да спори за втори трофей в рамките на сезон 2016/2017. Носителите на Купата на ...
Монтана 2003 спечели второто място преди плейофите 28 март 2017 | 20:44
Реал се разбра за нов договор с една от звездите си 28 март 2017 | 14:15
Любо Минчев: Доволен съм от класирането на финал 28 март 2017 | 20:35
							
						

НБА

Аризонска мечта 10 март 2017
Колко професионални спортисти могат да се похвалят, че играят за отбора от родния си град? Вероятно няма кой да се наеме с точен брой, но Алан Уилямс е един от тях. 24-годишното крило на Финикс може да бъде ...
Джеймс Хардън: Аз съм най-добрият баскетболист в ... 21 февруари 2017
Джеймс Хардън е трети в подреждането на реализаторите в НБА, а за изненада на множество наблюдатели, води Лигата по асистенции. Преди началото на сезона новият треньор на Хюстън Майк Д’Антъни публично обяви, че ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал