Страхливци в червено

Страхливци в червено

Не е срамно да загубиш от Левски, срамното е когато бягаш от битката с най-големия си противник

Малко след края на двубоя между ЦСКА и Левски, червен фен се обади в редакцията на Sportal.bg с "гореща" новина. "Пуснете, че собствениците глобяват футболистите на ЦСКА", каза запалянкото съвсем сериозно. И после добави: "глобата им е да си платят билета за мача, защото, пред 20 000 червени фенове, те се криха по терена и играха като мишки. Гледаха мача от близо и поне да си платят билета като зрители".

Дали човекът е прав за точната бройка на армейските запалянковци не е толкова важно. Безспорният факт е един - публиката и на ЦСКА, и на Левски бе невероятна. Такава, каквато подхожда на големи клубове. Едва ли има толкова много отбори дори в световен мащаб, които да се похвалят с подобна подкрепа - давана истински, от сърце, до последната минута. Независимо от резултата. Сърце, което трябваше да бъде демонстрирано и от футболистите на терена.

Тези на Левски го направиха. Играха колкото можаха и накрая победиха. Тези на ЦСКА обаче доказаха за пореден път, че манталитетът на играчите в червено е сбъркан.

Видно е, че тимът на Любо Пенев не разполага с класни състезатели и някаква тактическа зрялост,

но поне заради своята публика трябваше да покажат, че имат желание за битка, не се страхуват да влязат в нея и ако загубят, да го направят с достойнство. Това не се случи. След двубоя всички в червения лагер се тюхкаха как така "слабият" Левски възкръсна, а отборът на ЦСКА, с 10 поредни победи, се влачеше по терена. Обяснението е много просто.
Те не се влачиха, а се криха. Общо взето се получаваше следната ситуация. Вратарят Ивайло Петров подава на централния защитник Иван Иванов, той си разменя няколко безмислени паса с Кирил Котев очаквайки някои от съотборниците му в предни позиции да се открие, но това не се случва. Просто, ако играта в този момент бе спряна, нагледно щеше да се види как цялата атакуваща формация на ЦСКА се е скрила зад гърбовете на бранителите в синьо, молейки се топката да не бъде изритана към тях.

Тоест да не са виновни за нищо, защото не бъркат топката, тъй като не играят с нея. Следва дълъг пас на Иван Иванов напред и от там се започва със симулация, че хората в халфовата линия и атака се борят. Поведение, с което ЦСКА да бе играл и две седмици срещу Левски, можеше да вкара гол само случайно. Или в най-добрия случай чрез Иван Иванов и Кирил Котев след статично положение. За червено съжаление именно двамата централни защитници са единствените опасни футболисти, които реално могат да застрашат по-класен съперник.
На практика, метафорично казано, ЦСКА демонстрира тактиката на Любо Пенев. Откакто е дошъл на "Армията", специалистът крие отбора в миши дупки от всичко и всички, и логично футболистите приложиха наученото - по-добре да се скатават, отколкото да се борят. Тук не става въпрос за критика към Пенев, целяща да напусне клуба. Напротив.

На Любо трябва да се даде шанс минимум година и половина,

в която да докаже става или не за отбор като ЦСКА. Защото с привличането в своя щаб на специалист като Хесус Паредес, легендарната червена деветка показа, че има наченки на градивна мисъл, но е безспорен факт и друго.

Любо Пенев трябва да се промени. Да осъзнае, че вече не е онази голяма футболна звезда, а прохождащ, никому неизвестен треньор.

Да разбере, че великият футболист не разбира от тактика по призвание, а трябва да се учи. Защото ако разгледаме детайлно чисто спортно-техническите му грешки във "вечното дерби", ще открием, че те са твърде много за отбор като ЦСКА. За това ще изброим само част от тях. Първата е наличието на футболист като Фелипе Машадо в стартовата 11-ка. През целия пролетен полусезон португалецът показва, че няма място в нея, доказа го и срещу Левски, но въпреки това не бе сменен. Логично човекът в неговата зона - Зе Соарес, не само вкара гол, но след двубоя спечели призванието "играч на мача". А бе толкова просто Пенев да смени Машадо и на негово място да изпрати доста по-подвижният и енергичен Йордан Минев. Оставяме малко по-встрани, че ЦСКА атакуваше отдясно с двама типични десни бека, а в същото време на пейката седяха най-креативните играчи на тима Александър Тонев и Здравко Лазаров. Именно с втория бе допусната и най-голямата грешка. Незнайно защо, но Любо Пенев целенасочено се опитва да смачка най-добрия си футболист и общо взето го използва само тогава, когато мачът е изцяло загубен (б.а Електричката се появи в игра след втория гол на Левски, а тимът му бе с човек по-малко). Логично, предвид очевадно проявяваната неприязън на треньора, формата на Лазаров пада, а от това губи ЦСКА. Защото е видно, че червените са доста по-слаб тим от този през есента, поради една единствена причина.

Тогава в своите редици те имаха Здравко Лазаров и Владимир Манчев, което автоматично ги правеше най-силният отбор в България.

Сега единият е контузен, а другият нежелан от Любо Пенев и логичното се случи. През есента ЦСКА надигра Левски, макар да не го победи, през пролетта - сините спечелиха без проблем. И всичко това при положение, че тимът от "Герена" направи абсолютната глупост да излезе с цели двама човека по-малко - контузените Георги Иванов и Христо Йовов. И в заключение ще се върнем отново на манталитета в червено.

С историята си ЦСКА е доказал, че това е клуб-победител.

Клуб, който цялата държавна машина в средата на 90-те не успя да съсипе, след като искаше да го закрие. А през тази година е фаворит за титлата, въпреки че само няколко месеца по-рано бе пред угрозата да фалира и да продължи участието си във "В" група. Тези две неща трябва да се напомнят на Любо Пенев и щом иска да предвожда армейците, той трябва да разбере едно - ЦСКА трябва да е отбор с личности. Такива, които не са отглеждани в инкубатор, а имат собствено мнение, не се страхуват да го изразят и отстоят. На този етап такива футболисти в ЦСКА няма. Разбира се, това не значи, че червените няма да станат шампиони. Напротив. Но ако спечелят титлата, в основата на успеха ще са публиката и ръководството, а не играчи и треньор.

ФОТОГАЛЕРИЯ 1 от ЦСКА - ЛЕВСКИ 0:2 може да видите ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ 2 от ЦСКА - ЛЕВСКИ 0:2 може да видите ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от агитката на "сините" по време на ЦСКА - ЛЕВСКИ 0:2 може да видите ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от агитката на "червените" по време на ЦСКА - ЛЕВСКИ 0:2 може да видите ТУК!!!

 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти