Въпреки всички проблеми - България възроди надеждите за Мондиала

Въпреки всички  проблеми - България възроди надеждите за Мондиала

Националният отбор по футбол на България запази шансове за Мондиал 2010 в ЮАР въпреки множеството проблеми, след като завърши 1:1 при гостуването на основния си конкурент за второто място в групата Ейре пред 60 000 зрители на стадион "Крок Парк" в световната квалификация между двата тима. Играчите на Станимир Стоилов се раздадоха докрай и се върнаха в мача след кошмарното начало на двубоя в Дъблин. Заместилият контузения Георги Петков в последния момент Димитър Иванков трябваше да извади топката от мрежата си още в 40-ата секунда. Тогава бранителят на Манчестър Сити Ричард Дън с глава засече центриране на Хънт, след като бе изпуснат от Игор Томашич и откри резултата.

Все пак в 73-ата минута нашите стигнаха до равенството с автогол на Кевин Килбан, който засече от два метра центриране на Стилян Петров за крайното 1:1. Това е четвърто поредно равенство на "трикольорите" от четирите срещи досега в групата, като с актив от четири точки тимът има три поредни домакинства на Кипър, Ейре и Черна гора. При евентуален успех на избраниците на Станимир Стоилов в следващите три срещи отборът ще има съвсем реален шанс за класиране на световното първенство в Южна Африка.

Националите имаха множество проблеми, като контузии попречиха на Димитър Бербатов, Мартин Петров, Валери Божинов, Александър Тунчев и Георги Петков да участват в двубоя, а на всичко отгоре след попадението още в първата минута на мача в нашата врата трябваше да бъде направена принудителна смяна от селекционера. Причината е, че бранителят на Левски Живко Миланов се контузи и бе заменен от Радостин Кишишев. Именно Тинката, получил дълго оспорвана повиквателна от Стоилов в последния момент, бе в основата на изравнителното попадение, след като с прецизен пас намери връхлитащия на скорост в наказателното поле на Гивън Стилиян Петров в 73-ата минута, чието центриране от въздуха принуди Килбан да си вкара топката в собствената мрежа 

"Трикольорите" изиграха най-доброто си първо полувреме в тези квалификации, но въпреки това губеха до почивката. Мъри заложи на Томашич и Стоянов в центъра на защитата, а Манолев и Миланов бяха крайните бранители.

Футболистите на Литекс и Левски бяха доста активни, но вторият получи травма в коляното при едно от включванията си в атака. Той се опита да продължи срещата, но последва нов сблъсък с противников играч, което го принуди да излезе накуцвайки. По всичко личи, че Миланов ще отсъства за мача с Кипър на "Васил Левски" в сряда.


Капитанът на тима в днешната среща Стилян Петров бе истински лидер на отбора в отсъствието на другите "тартори" и се опитваше да организира играта, като караше съотборниците си да играят по земята, затруднявайки максимално домакините. Станислав Ангелов се бореше, както винаги и не се предаваше за нито една топка, докато Телкийски и Благо Георгиев бяха пасивните футболисти на тима през първата част. Именно юношата на Славия можеше да изравни в 28-ата минута, но пропусна най-чистото положения за България в мача. След страхотен пробив на Станислав Манолев, тръгнал от центъра на терена и преминал двама бранители, последва чудесно двойно подаване с Телкийски, след което намери свободния Георгиев на 11 метра от вратата на Гивън с подаване по земята, но изстрелът на Благо не бе достатъчно точен и стража на Сити парира.

Добрата игра на нашите продължи и единият от двамата нападатели Димитър Рангелов се оказа в отлична позиция, но стреля над гредата на Ейре. Звездата на Литекс Ивелин Попов се опитваше да помага на тима, но се губеше често сред снажните бранители на домакините. Той пробва удар с левия крак секунди преди края на полувремето от 22 метра, но на метър от лявата греда на "детелините".

На полувремето Стоилов замени Попов с Велизар Димитров, но играта се водеше предимно в средата на терена. В 59-ата минута капитанът на "зелените" Роби Кийн бе близо до втори гол, но Иванков се справи блестящо със спасяване от няколко метра. Секунди по-късно може би най-неубедителният сред националите Томашич за малко да си вкара автогол при опит да изчисти една топка в малкото наказателно поле, но Иванков с крак изчисти от голлинията. Следващите минути бяха най-силните на възпитаниците на Джовани Трапатони, като МакГийди в 66-ата минута пропусна великолепен шанс да реши срещата. Той се оказа сам срещу Иванков на десет метра от българската врата, но ударът му бе спасен с добър рефлекс на юношата на "сините".

В този миг Мъри заложи на дебютанта Димитър Макриев, който замени Георгиев. Селекционерът искаше от лидерите на тима начело със Стилян Петров да разиграват топката, за да изнервят противника. След изравнителния гол на България домакините се опитаха да се активизират, но стигнаха до една добра възможност, пропиляна в 83-ата минута от Кийн, който стреля в аут. В даденото от хърватския рефер Иван Бебек продължение Дойл можеше да срине мечтите на българите за класиране на световно първенство, но след като бе оставен в близост до Иванков, стреля право в ръцете на вратаря с глава.

Така Ейре записа второ равенство от пет мача и остана без загуба с 11 точки в актива си на втората позиция в групата. Водач е Италия с 13 точки от пет двубоя, докато България и Кипър делят третото място с по четири точки. Играчите на Стоилов имат мач по-малко от лидерите, а в сряда приема Кипър в София, а "Скуадра адзура" се изправя срещу Ейре в Бари.

Нашата надежда е, че в сряда срещу четвъртък разликата между България и тима на Трапатони ще е четири точки, като имаме мач по-малко и директен сблъсък с тях на "Васил Левски" на шести юни, който да ни позволи да ги изпреварим в борбата за второто място в група 8.

EЙРЕ - БЪЛГАРИЯ 1:1
1:0 - Дън (1)
1:1 - Килбан (73-авт.)

ЕЙРЕ
: Гивън,  МакШейн, Дън, О'Шей, Килбан, МакГийди(89-Киоу), Андрюс, Хънт, Уилън, Дойл, Кийн

БЪЛГАРИЯ:
Иванков, Манолев, Ил. Стоянов, Томашич, Миланов (23-Кишишев), Телкийски, Ст. Петров, Ангелов, Георгиев (65-Макриев), Ив. Попов (В. Димитров), Рангелов 

ЖЪЛТИ КАРТОНИ:
Миланов, Манолев, кишишев (Б) 

СЪДИЯ:
Иван Бебек (Хърватия)

СТАДИОН:
"Крок Парк", 59 000 зрители 

КЛАСИРАНЕ В ГРУПА 8
1. Италия 5 мача - 13 точки
2. Ейре 5 мача - 11 точки
3. БЪЛГАРИЯ 4- мача 4 точки
4. Кипър 4 мача -точки
5. Черна гора 4 мача - 2 точки
6. Грузия 6 мача - 2 точки



ФОТОГАЛЕРИЯ на мача ИРЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:1 може да видите ТУК!!!

ОЦЕНКИТЕ НА SPORTAL.BG ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НАШИТЕ!

ЗАПАЗИХМЕ ЛИ ШАНСОВЕ ЗА КЛАСИРАНЕ СЛЕД РАВЕНСТВОТО МОЖЕТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ ТУК!!! 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти