Баскетболистите със знаменита победа над Италия

Баскетболистите със знаменита победа над Италия

Българският национален отбор по баскетбол постигна изключителна победа над Италия пред препълнени трибуни в зала "Универсиада" в София. Момчетата на Пини Гершон спечелиха с 81:80 в двубой от европейските квалификации. Това е трета поредна победа за българите в кампанията, като тимът вече има големи шансове за класиране на Евробаскет 2009 в Полша. До момента "трикольорите" са с пълен актив и заемат първо място в Група А. Победа за България тази вечер има и исторически привкус, след като не бяхме побеждавали Италия в официален баскетболен мач от 41 години. "Адзурите" пък са с 1 победа и 3 поражения и шансовете им за класиране вече стават минимални.

Срещата завърши по инфарктен начин, като в последната атака на българите Филип Виденов не успя да завърши и италианците имаха около 30 секунди да вкарат. Булери обаче пропусна от тройката, а след това с добра защита нашият тим не позволи допуснане на точки и се поздрави с победата.

Най-резултатен в двубоя бе Филип Виденов с 21 точки и 7 борби. Деян Иванов, който също изигра отличен мач, завърши със 17 точки, 6 борби и 3 асистенции. Тодор Стойков се отчете с 13 точки, 8 борби и 3 асистенции, а Димитър Ангелов и Стефан Георгиев също завърши с над 10 точки. От италианците над всички бе Масимо Булери, който вкара 18 точки, но неговата ефективност спадна след почивката. 

В нервното начало на двубоя "адзурите" започнаха по-добре и успяха да поведат с 8:3 след две тройки на Булери. Постепенно момчетата на Пини Гершон подобриха играта си и успяха да обърнат резултата. Първата четвърт се превърна в битка от линията за трите точки, като италианците отбелязаха цели шест тройки, като четири от тях бяха именно на Масимо Булери. Италианците водеха през повечето време и след 8 минути игра имаха преднина от 6 точки за 20:14. До края на първата част българите успяха да се върнат в мача с тройки на Филип Виденов и на Деян Иванов. Пет секунди преди края Димитър Ангелов отбеляза кош и фаул и поведохме с 25:23.

Във втората четвърт играта вървеше равностойно, като фауловете зачестиха. Играта доста се накъса и преобладаваха грешките. Пини Гершон пък се опитваше да организира действията на нашия тим с доста смени и преъсвания. Тодор Стойков и Ибрахим Джабер изпуснаха от тройката, а Деян Иванов изпусна два наказателни и не успяхме да увеличим аванса си, който бе 1 точка за 27:26. След това играта продължи кош за кош. Българите имаха последна атака за частта, но Филип Виденов пропусна и така Италия се оттегли на почивката с 1 точка преднина - 42:41.

Водени от капитана Тодор Стойков българите взеха инициативата в третата четвърт и успяха да поведат с 11 точки разлика. Българите направиха серия от 15:4 и поведоха с 10 точки за 56:46. Малко по-късно след два наказателни удара на Димитър Ангелов резултатът набъбна на 11 точки за 61:50. До края на тази четвърт обаче позволихме на италианците да направят 10 безответни точки и преднината ни бе сведена само до 1 за 61:60. Джабер вкара два фаула за 63:60, а при този резултат започнаха и последните 10 минути на двубоя.

Последната четвърт бе и най-драматичната в срещата. След няколко миниобрата се стигна до 79:75 за домакините две минути и половина преди края. Последва тройка и кош за гостите и на таблото светна 79:80. Филип Виденов бе фаулиран и хладнокръвно вкара и двата наказателни удара.

Италианците провалиха атаката си, а след това и българите не успяха да вкарат. В последните 32 секунди италианците имаха последни притежанието на топката. При първата си стрелба те не успяха, но овладяха борбата под коша. Три секунди преди края топката бе избита. Италианците я вкараха отстрани, но пак не успяха да направят точна стрелба. Така българските баскетболисти триумфираха с крайното 81:80 точки и увеличиха значително шансовете си за класиране на Евробаскет 2009.

СТАТИСТИКА:

БЪЛГАРИЯ - ИТАЛИЯ 81:80

(25:23, 16:19, 22:18, 18:20)

БЪЛГАРИЯ: Филип Виденов 21, Димитър Ангелов 11, Тенчо Банев 1, Тодор Стойков 13, Ибрахим Джабер 8 (Деян Иванов 17, Йордан Бозов 0, Стефан Георгиев 10, Чавдар Костов 0, Божидар Аврамов 0)

ИТАЛИЯ: Матео Сораня 13, Марко Морденте 11, Масимо Булери 18, Валерио Аморозо 0, Лука Инфанте 2 (Даниеле Чинчарини 1, Стефано Манчинели 3, Джузепе Поета 0, Лука Витали 12, Луиджи да Томе 17, Андреа Микелори 3, Алесандро Чиитадини 0)

Съдии: Лазаров Вореадис (Гърция), Мехмет Кесератар (Турция), Серхий Зашчук (Украйна)

Зала: "Универсиада", София

Зрители: 3500 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

снимки: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ, МАРИН МАРИНОВ/Sportal.bg, www.fibaeurope.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти