Петър Стойчев с рекордна 8-ма Световна купа

Петър Стойчев с рекордна 8-ма Световна купа

Петър Стойчев спечели рекордна осма Световна купа по плувен маратон, един кръг преди края на надпреварата. Рано тази сутрин българският плувец извоюва победата в състезанието на езерото Магог (Канада), като преодоля 34-те километра за 7.27:10 часа. Втори на 1:00 минути завърши египтянинът Мазън Азис. Трети на 1:01 минути финишира австралиецът Брендън Капел. Състезанието се проведе при тежки условия. Отново духаше силен вятър, а температурата на водата не надхвърляше 19 градуса.

"Петър Стойчев: Изключително съм радостен, че успях да спечеля състезанието и да взема осма поредна световна купа. Вече водя с много точки и последното състезание в Мексико не е от значение за крайния изход. Не ми беше леко, но успях да се справя и с условията и със съперниците. Завръщам се в България в понеделник наобяд, а ден по-късно - във вторник, заминавам за Олимпийските игри.


Красимир Туманов (треньор на Стойчев): "Невероятно състезание и плуване на Стойчев. Радвам се, че в Канада постигнахме две победи и едно второ място. Изпълнихме целта си, за която бяхме дошли. Най-много съм щастлив, че спечелихме осма поредна Световна купа. След края на състезанието дикторът обяви на публиката, която беше около 5000 души, че Петър Стойчев печели историческата осма поредна Световна купа. Хората го аплодираха, но по-голяма част от тях го гледаха като извънземен. Постоянно ни разпитваха как е възможно да постигнем такъв успех в осем поредни години. Тайната за това е труд и много тренировки. За първи път имаше и доста наши сънародници, които бяха дошли специално заради нас и развяваха българския трибагреник. Част от тях дори се просълзиха при изпълнение на химна "Мила родино". Стойчев спечели за осми път това състезание в Магог. Прибираме се в София, нямаме време за почивка и тръгваме веднага за Олимпиадата. За там нищо не можем да обещаем като класиране, защото всичко може да се случи. Петьо обаче е във върхова форма, така че съм оптимист за представянето му в Пекин. Делегатът на ФИНА сподели, че ще разговаря с ръководството на международната федерация и след последния старт в Мексико ще връчат специален приз на Стойчев за рекордните му осем поредни световни купи. Петър Стойчев и Красимир Туманов се прибират в 14.00 часа в понеделник (4 август) с полет от Франкфурт. Преди това в 10.00 часа по време на пресконференцията на М-Тел в Кемпински Зографски със Стойчев ще бъде осъществена връзка от летището във Франкфурт.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти