Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Гледай на живо

Очаквайте: Отзивите на живо след волейболния мач на националите и дебюта на Бленджини

Кланът Вуцови се настанява в Левски

Кланът Вуцови се настанява в Левски

Кризата в Левски доведе до смяна на ръководството по никое време. Три дни преди мача с ЦСКА Тодор Батков уволни спортния директор Наско Сираков и старши треньора Станимир Стоилов. На тяхно място на Герена пристига онова лоби във футбола, известно като Кланът Вуцови.
Старши треньор става Велислав Вуцов, който до вчера водеше втородивизионния Калиакра (Каварна). Конците зад него дърпа баща му Иван Вуцов - бивш треньор на Левски и националния отбор и бивш директор на БФС, известен като един от най-големите комбинатори.
Проформа в екипа влиза и Божидар Искренов - Гибона. След като бе кандидат от ДПС за кмет на Подуяне, той стана съветник на Васил Иванов - Лучано в парламентарната комисия за младежта и спорта. Сега заема поста на Сираков.


Групата се очаква да работи в сътрудничество с футболния агент Петьо Заберски, кумец на Батков. Именно между Заберски и Наско Сираков беше първият скандал за селекцията през август м.г. Кавгите бяха за привличането на нови играчи, последвани от бягството на Станислав Ангелов в Енерги и знаковото сафари на Сираков точно по време на мачовете с Тампере.

Впрочем за идването на Вуцови в Левски се заговори още след загубата с 1:2 в третия кръг на есенния сезон от Литекс. Късен гол на французина Бударен разклати поста на Станимир Стоилов. Тогава Мъри и Наско все пак оцеляха, но временно. След загубата от ЦСКА с 0:1 Тодор Батков накара двамата да си подадат оставките, но след това би отбой и каза, че е взел емоционално решение.

Вчера обаче адвокатът се аргументира, че в Левски няма дух.
Да владеят Левски, е отколешна мечта на фамилията Вуцови. Още през есента се говореше, че Иван Вуцов иска син му Велислав да бъде старши треньор на отбора, а по-големият му син Руслан да получи пост в ръководството на клуба. Селекцията ще се прави от Заберски.
За Тодор Батков, който днес управлява Левски, подобен вариант изглежда съвсем приемлив. Рискът да се повтори пролетта на 2004 г., когато Батков изгони и после под натиска на обстоятелствата върна обратно Сираков, вече не е толкова голям. Същото важи и за Мъри Стоилов, който досега уж разполагаше с време да гради нов състав. Десетата загуба в първенството, при това от Локо (Сф) на Герена, обаче дойде в повече. Пред угрозата да бъде изхвърлен от феновете барабар с бюрото си от клубния офис на "Леге", Тодор Батков реши да изгони треньора.

Ако се запази фамилният почерк, конците в Левски ще дърпа Иван Вуцов с обещание, че догодина Левски ще е първенец и ще влезе в Шампионската лига. 69-годишният Вуцов вижда в сина си Велислав своя наследник в треньорската професия. Изглежда, че бащата Иван се надява да се случи същото, както в средата на 70-те години. Тогава 36-годишният Вуцов пое изпадналия в дълбока криза Левски, запретна ръкави и успя да стабилизира отбора. Класира сините на четвъртфинал за Купата на УЕФА, елиминира Аякс, победи Барселона с 5:4. Пак тогава повали ЦСКА с 4:3 за Купата на Съветската армия. Стана шампион през 1979 г., като би червените в последния кръг с 2:1 и взе трофея.

Ще повтори ли Велислав успехите на баща си в Левски? Пъpвото изпитание е още в събота, при това срещу ЦСКА на "Българска армия".
7 дни спорт

Сн. 7 дни спорт 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти